SerbianEnglish

Danilović: Nisam siguran da Evroliga gaji veliku ljubav prema klubovima iz ovog regiona

U intervjuu za Kurir predsednik Košarkaškog saveza Srbije izjavio je da bi Evroliga morala da poštuje sve što je ovaj region dao evropskoj košarci.

Iz iskustva koje imam, a ono nije malo, nikada ne možete da bude sigurni u ono što kažu iz Evrolige. Ako je iko trebalo da dobije licencu, to je bio Partizan. Pa su je dali Prokomu, koji je naredne godine ugašen. Nisam siguran da Evroliga gaji veliku ljubav prema klubovima iz ovog regiona. Odnosno, gledam prvenstveno Srbiju… Po svim parametrima, dva kluba moraju da imaju A licencu. Po tradiciji, igračima koji su napravili tu Evroligu, po ljudima koji su radili u Fiba, popularnosti sporta. To je minimum poštenja.

Legendarni košarkaš se osvrnuo i na priču o mladim igračima i (ne)mogućnosti da dobiju prostor u najboljim srpskim klubovima.

– Nije mi jasno da klubovi kojima smo pomogli država i mi, igraju samo jednu ligu, a ne i domaće prvenstvo. Konkretno mislim na FMP, Borac i Megu. To je apsurd jer stižu primedbe kako mladi igrači nemaju prostora da igraju, što je fakat. Ne treba da gledamo vanserijske talente, za koje se iskreno nadam da će igrati za reprezentaciju, jer je to odlična stvar za svakog.  Opravdanja su da nemaju pokrivene troškove. Pa KSS će da pokrije troškove. Pričam o klubovima koji imaju jednu utakmicu nedeljno u ABA ligi. Zar im nije u interesu da imaju još jedan meč u kojem bi baš ti klinci došli više do izražaja i dobili prostora?

Na konstataciju da je Mega klub posvećen promociji mladih igrača, Danilović je odgovorio da to ima svoje dobre i loše strane.

– Da, ali to je privatna stvar i mnogo je drugačije kada igrate za takav klub ili za Zvezdu i Partizan. Mnogo je veći pritisak. Mega nema armiju navijača i taj pritisak, što je, s jedne strane, dobro jer imaju prostora da puštaju mlade. Malo je trenera u našoj ligi, pa i u Evroligi, koji imaju petlju da istrpe mladog igrača. A tu su vam pritisci od navijača, uprave i pravdanja ulaganja sredstava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related post

Admiral Bet