Naši predstavnici u rukometnoj Ligi šampiona

 Naši predstavnici u rukometnoj Ligi šampiona

FOTO: Printscreen

Sredinom prošlog meseca, startovala je nova sezona najelitnijeg evropskog rukometnog takmičenja. Kao i prethodnih pet sezona, naša liga neće imati svog predstavnika među klubovima, ali će naš rukomet, imati učesnike u treneru Iliću i petorici igrača koji nastupaju za ostale učesnike takmičenja.

Sva šestorica članovi su klubova iz okruženja i pored najviših ambicija u domaćim šampionatima, jedan od zadataka im je i plasman na fajnal for Lige šampiona koji će se kao i prošle sezone, održati u Kelnu (Nemačka).

Vladimir Cupara i Petar Nenadić nastupaju za Vesprem (Mađarska) koji od ove sezone predvodi debitant na trenerskoj klup Momir Ilić. Cupari je ovo treća sezona u klubu u koji je došao iz poljskog Kielce-a i sa Špancem Kornalesom čini golmanski dvojac mađarskog kluba. Vladimirovo prošlosezonsko individualno priznanje u vidu nagrade za najboljeg golmana na završnom turniru SEHA Lige, još jedan je motiv za njegove dobre
nastupe u Ligi šampiona. Sa druge strane, Nenadiću je ovo četvrta sezona u klubu koji je za njegov transfer svojevremeno izdvojio pola miliona evra. Jedan od najboljih srednjih bekova sveta glavni je adut Vesprema u borbi za završni turnir.

Momir Ilić će kao trener debitovati u klubu u kom je završio igračku karijeru. Posle dve sezone rada u mlađim kategorijama, Ilić je ovog leta potpisao trogodišnji ugovor sa mađarskim klubom. Vesprem je posle gubitka nacionalne titule prošle sezone, rešenje našao u promeni trenera, a našeg legendarnog rukometaša video kao najidealnijeg za tu poziciju. Svakako, Ilić kao igrač ima iskustvo osvajanja Lige šampiona, pošto se nastupajući za Kil, dva puta peo na najviše postolje i nema sumnje da će mu i to biti od pomoći u pohodu na vrh.

Bogdan Radivojević i Luka Krivokapić nastupaju za mađarski PIK Seged. Radivojević sa ,,oreolom” prošlosezonskog najboljeg strelca aktuelnog nacionalnog šampiona u novu sezonu ulazi sa ambicijama da sa svojim klubom napravi iskorak u evropskim okvirima i zajedno se plasiraju na završni turnir. Mladom Luki Krivokapiću će manjkati iskustvo igranja evropskih utakmica, ali ne i motiv da se dokaže i radom ,,zaradi” svoje minute u Ligi šampiona. Skorašnji debi u dresu nacionalnog tima, dokazao je da naša zemlja u Luki ima golmana za naredni period.

Darko Đukić od leta ove godine nastupa za makedonski Vardar. Reprezentativac Srbije igra na poziciji desnog beka, a u Vardar je došao iz portugalskog Sportinga. Dvostruki prvak Evrope koji od ove sezone po treći put predvodi Veselin Vujović, ima za cilj povratak u vrh evropskog rukometa i zadržavanje primata u domaćem šampionatu.

Kada je u pitanju učešće naših klubova, nadu da bi u skorije vreme mogli da imamo predstavnika u Ligi šampiona daju Partizan i Vojvodina. Aktuelni šampion koji već godinama ubedljivo osvaja titule, konačno je dobio ozbiljnog konkurenta u Partizanu. Crno- beli su se poslednjih par godina konsolidovali i sistematskim radom vratili u vrh. Jasno je da u oba kluba ima još mnogo posla ne bi li se to dovelo do evropskog nivoa,
dokaz za to je i ovosezonska eliminacija Vojvodine od švajcarskog Kadetena u Ligi Evrope.

Titulu prvaka Evrope brani španska Barselona, a sastavi grupa su sledeći:

  • A grupa – Monpelje (Francuska), PIK Seged (Mađarska), Elverum (Norveška), Vardar (Makedonija), Meškov Brest (Belorusija), Kil (Nemačka), PPD Zagreb (Hrvatska), Alborg (Danska).
  • B grupa – Dinamo Bukurešt (Rumunija), Kilce (Poljska), Motor (Ukrajina), Porto (Portugal), Vesprem (Mađarska), PSŽ (Francuska), Flensburg (Nemačka), Barselona (Španija).

Srbi u Ligi šampiona:

Momir Ilić (Vesprem) – trener
Vladimir Cupara (Vesprem) – golman
Petar Nenadić (Vesprem) – srednji bek
Bogdan Radivojević (PIK Seged) – desno krilo
Luka Krivokapić (PIK Seged) – golman
Darko Đukić (Vardar) – desni krilo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related post

Admiral Bet