Prvo veliko finale romantičara sa Crvenog krsta

 Prvo veliko finale romantičara sa Crvenog krsta

FOTO: Printscreen

U periodu kada je košarka u našoj zemlji doživljavala procvat zbog kog će dobiti status koji i danas uživa, stasavala je generacija koja je dekadu krunisala zlatom medaljom na Svetskom prvenstvu u Jugoslaviji 1970. godine. Dve godine ranije, selektor Ranko Žeravica je po prvi put za najveće od tri velika košarkaška takmičenja pozvao i Dragutina Čermaka. Baš kao i 1963. godine kada je Rankovim pozivom za Mediteranske igre u Napulju Čermak debitovao za nacionalnu selekciju, i na ovom takmičenju ambicije su bile najviše, a motiv osvajanja prve medalje na Olimpijskim igrama bio je dodatno gorivo.

Put na Olimpijske igre u Meksiko Sitiju vodio je preko evropskih kvalifikacija u Sofiji. Među 14 reprezentacija na turniru, tražile su se samo dve koje će direktno otići na najveću smotru sportista. Popravni na interkontinentalnom turniru nedelju dana pred početak igara imala je samo još jedna reprezentacija – trećeplasirana. Poprilično ubedljivim pobedama u svih osam utakmica, naša reprezentacija se kao prvoplasirana na turniru uz domaćina Bugarsku plasirala na svoje treće Olimpijske igre.

Apsolutna dominacija američke reprezentacije i šest uzastopnih zlata sa prethodnih igra, ,,gurale” su ostale učesnike vođene motivom konačnog ,,skidanja” sa trona da protiv njih igraju preko granica svojih mogućnosti. Priliku za tako nešto imala je i naša reprezentacija u finalu odigranom 25.10.1968. Prilici su prethodile odlične igre naše reprezentacije koja je na krilima dobrih partija Koraća, Čermaka, Daneua, Ćosića, Skansija i Cvetkovića ubedljivo pobedila skoro sve svoje protivnike u grupi. Skoro, zato što je u grupi sa našom reprezentacijom bio i budući protivnik u finalu – reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, koja sve do finala Olimpijskih igara 1972. nije doživela poraz na najvećem sportskom takmičenju.

U polufinalu nas je čekao apsolutni vladar evropske košarke koji je do tog takmičenja u svojoj riznici imao devet zlata sa kontinetalnog prvenstva i aktuelni svetski šampion koji je krunu osvojio upravo pobedom nad našom selekcijom – reprezentacija Sovjetskog saveza. Prethodna četiri učešća u finalima Olimpijskih igara i ,,šetnja” kroz grupu, nisu uplašili naš tim. Zaustavljanjem glavnih vedeta Belova, Polivode i Paulauskasa, naša reprezentacija je u utakmici sa završnicom koja nije preporučljiva za one sa slabim srcem, pobedila rezultatom 63:62 i plasirala se u finale Olimpijskih igara.

Predvođeni tih godina zvezdom koledž košarke, kasnije NBA lige, a danas članom kuće slavnih – Spenserom Hejvudom, Amerikanci su osvojili sedmu uzastopnu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Naši reprentativci su imali snage da održe aktivan rezultat tokom prvog poluvremena koje se završilo rezultatom 32:29. Za pobedu u finalu koje se završilo trijumfom Amerikanaca rezultatom 65:50, trebalo je nešto više – pre svega iskustvo igranja završnica najvećeg takmičenja. Svakako, srebrna medalja koja je te godine osvojena u Meksiko Sitiju, bila je odličan zamajac za žetvu koja će uslediti, a koje će i Čermak biti deo.

Dragutin Čermak je za reprezentaciju Jugoslavije debitovao 1963. godine. Odigrao je 167 utakmica, postigao 1.446 poena i nalazi se na 15. mestu večite liste strelaca. Sa nacionalnom selekcijom osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1970. godine, srebrnu na Olimpijskim igrama 1968. godine, dve srebrne na Evropskim prvenstvima (1969, 1971), bronzu na Mediteranskim igarama 1963. i dve zlatne medalje na Balkanskim igrama (1966, 1968).

Na Olimpijskim igrama 1968. godine na osam utakmica postigao je ukupno 72 poena, u finalu protiv Amerikanaca osam i uz Daneua bio je među najboljima na parketu.

Romantičar sa Crvenog krsta – Dragutin Miško Čermak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related post

Admiral Bet