SerbianEnglish

DIREKTOR KLS EKSKLUZIVNO ZA TELESPORT: Neće biti aboliranja Partizana! Otvoreni smo za predloge ali ovo nije način

 DIREKTOR KLS EKSKLUZIVNO ZA TELESPORT: Neće biti aboliranja Partizana! Otvoreni smo za predloge ali ovo nije način

FOTO: KLS

Košarkašku javnost u Srbiji zatresla je odluka Partizana da istupi iz lige. Reakcije za su različite, crno-bele sigurno očekuju sankcije a u nameri da razjasnimo moguće dalje korake obratili smo se direktoru Košarkaške lige Srbije, Aleksandru Grujinu, koji je ljubazno odgovorio na naš poziv.

Zanima nas Vaš prvi komentar na dešavanja danas, svedoci smo da se desilo nešto čemu smo retko prisustvovali uopšte u evropskoj košarci, s izuzetkom grčke lige.

Mi kao liga smo veoma neprijatno iznenađeni odlukom Partizana. Smatram da je odluka neprimerena i da je nedopustivo da se takve stvari dešavaju u Košarkaškoj ligi Srbije, iz prostog razloga što je to nepoštovanje kako najvišeg stepena takmičenja Republike Srbije, tako i same države u okolnostima kada ona finansira sport a naročito košarku i pomaže klubovima, što se ranije nije dešavalo.

Da li je u prethodnom periodu bilo najava da će se to zaista desiti? Znamo za izjave predsednika Partizana, Ostoje Mijailovića, s tim da nismo bili u tom trenutku uvereni da je to zaista toliko ozbiljna najava, nakon toga izašlo je zvanično klupsko saopštenje, danas, akcenat je bio na nemilim scenama u ABA ligi, smatrate li da je to jedini razlog ili postoji i neka pozadina o kojoj nismo obavešteni?

– Sem sporadičnih izjava čelnika Partizana, mi nismo imali kontakt koji bi nagoveštavao da neće igrati. Zaista, nisam siguran da sam do kraja shvatio razlog odustajanja Partizana od takmičenja iako verujem da su pre svega bili nezadovoljni činjenicom da će Crvena zvezda imati prednost domaćeg terena na osnovu propozicija koje smo svi zajedno doneli prošle godine u junu mesecu i to potvrdili tokom cele sezone. Naprasno se dešava zaokret u Partizanu koji predlaže da Zvezda nema prednost domaćeg terena, da odstupimo od tog pravila definisanog propozicijama takmičenja i da umesto planirane završne serije to bude Fajnal-for. Na žalost ili na sreću, zavisi kako to gledamo, predsedništvo Košarkaške lige Srbije nije podržalo predlog Partizana i verujem da je to ključ svega. Da se razumemo, Košarkaška liga Srbije ne smatra da je taj predlog loš, čak je moje mišljenje da je veoma interesantan ali moramo znati kada je tajming za tako nešto. Tokom takmičarske sezone ne možemo menjati propozicije, možemo ga predlagati, predstaviti klubovima, jer je za tu odluku potrebna saglasnost većine ali to se radi pre početka sezone, nikako tokom jer bi to predstavljalo najgrublje kršenje propozicija.

Kada smo kod propozicija, u javnost je dospeo dokument po kome bi za istupanje iz lige kazna bila izbacivanje kluba dva ranga niže, možete li nam otkriti nešto detaljnije i konkretnije?

– Sve što radimo, radimo transparentno, svi dokumenti vezani za Košarkašku ligu Srbije su javno dostupni. Što se tiče o eventualnih sankcija usmerenih ka Partizanu, ja u ovom trenutku ne bi išao toliko daleko da ih ja kvalifikujem. Time će se baviti disciplinski sudija, to će biti tema predsedništva i skupštine klubova, tu je i pravilnik Košarkaškog saveza Srbije. Ono što mogu slobodno da kažem to je da će Košarkaška liga Srbije postupati isključivo i samo po svim normativnim aktima koja poseduje. Neće biti aboliranja bilo koga, pa ni Partizana, sankcija će sigurno biti a u kom obimu to bi ostavio disciplinskom sudiji i ostalim organima.

Da li postoji određeni vremenski rok do koga odluka mora biti doneta?

– Pojedine odluke će sigurno morati da se dese u narednim danima, veoma brzo, jer propozicije takmičenja i disciplinski pravilnik to iziskuju. One najbitnije odluke takođe će uslediti veoma brzo ali ne bih mogao da preciziram datume, ostavićemo to disciplinskom sudiji koji je potpuno autonoman u svom radu.

Činjenica je da smo u finalu ABA lige prisustvovali ružnim scenama, umesto o košarci više se govorilo o tome kakva će slika otići u svet, to je bila tema i za trenere, igrače koji su apelovali na navijače. Da li Vi vidite neko konkretno rešenje za srpsku košarku koje bi pomogle da takve scene više ne gledamo, pogotovo sada kada postoji mogućnost da dva naša tima nastupaju u Evroligi?

– Potpuno se slažem sa konstatacijom da takvim dešavanjima nije mesto u regionalnoj košarci, takve scene su poražavajuće. Jako mi je drago što su Željko Obradović i Dejan Radonjić smirivali strasti i pokušali da jednim umerenim tonom apelovali da se takve stvari ne dešavaju. Međutim, moram da napomenem da ta dešavanja u ABA ligi nemaju veze sa Košarkaškom ligom Srbije i mi kao jedna ozbiljna institucija radimo na tome da do takvh incidenata ne dođe. Imali smo sastanak na kome smo preduzeli sve mere kako bi sprečili ponavljanje takvih situacija ali nažalost plašim se da to sve, uslovno rečeno, pada u vodu jer se Partizan neće takmičiti. Opet, ako pogledamo, navijači koji su izazvali incidente su navijači i jednog i drugog tima, očekujem da oni radi na tome. Zaista ne vidim povezanost između dešavanja u ABA ligi i odustajanja Partizana.

Mogli smo kroz izjave i saopštenje da vidimo i da Partizan želi da se domaći šampionat vrati pod okrilje Košarkaškog saveza Srbije, da li smatrate da je pored svega rečenog i to treći razlog njihovog nezadovoljstva?

– Nikakva tajna nije da Partizan odavno želi da se liga vrati pod okrilje nacionalnog saveza. Košarkaška javnost mora da zna da živimo u demokratskom društvu, da je preduslov za jedno dobro i regularno takmičenje da ima svoje organe upravljanja, da odluke donose svi klubovi i da se čuje glas svih njih, zajedno možemo mnogo više dok znamo zbog čega se liga odvojila. Mi u ovom trenutku imamo dobru saradnju sa Košarkaškim savezom Srbije ali ako pogledamo tendencije u drugim sportovima, sva takmičenja u svim sportovima se odvajaju od matičnih saveza jer je to jedini garant za uspeh. Košarkaška liga Srbije počevši od ove sezone ima trogodišnji plan rasta za koji nisam siguran da bi mogao biti ostvaren u drugačijoj postavci. Mi sada imamo 21 klub, s izuzetkom Partizana svi su zadovoljni promenama koje su se desile od oktobra, rast je evidentan i žao mi je što to nije tema. Doveli smo sponzore, umanjili smo učešće klubova u finansiranju lige, povećali smo takse službenim licima, uvodimo nove tehnologije, dosta novina, imamo nikad mlađu ligu punu reprezentativaca raznih uzrasta, sve te lepe stvari su nešto o čemu treba da pričamo. Onda se dešavaju ovakve stvari za koje ne vidim uporište. To što neko ima predlog koji ostali klubovi ne vide kao dobar nije razlog za napuštanje takmičenje. Mislim da je ovo jako loš tajming Partizana, mi smo potpuno otvoreni kao liga za sve predloge i razgovore ali moramo da znamo kada se priča o tome i da je potrebna podrška većine klubova. Prošlo je vreme kada su klubovi samo fiktivno učestvovali u radu lige, sada svako ima svoj glas podjednake težine i značaja, to što se liga izdvojila se pokazalo kao dobra stvar. Ocena svih košarkaških činilaca jeste da je Košarkaška liga Srbije najorganizovanija liga od svih koje imamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related post

Admiral Bet