SerbianEnglish

Pešić: Svi smo tužni, ali šta da radimo – to je sport

 Pešić: Svi smo tužni, ali šta da radimo – to je sport

FOTO: FIBA

Naša selekcija završila je učešće na Evropskom prvenstvu u osmini finala, bolja od našeg tima večeras je bila Italija koja nam je i ovog puta bila dželat.

Čestitam Italijanima, zaslužuju respekt i pobedu. Igrali su onoliko koliko im je bilo dozvoljeno, a to je bila odlična košarka. Bili su fizički mnogo bolji od nas. Nismo pogađali otvorene šuteve, ali najveći problem bio nam je nedostatak kontinuiteta u odbrani. Nismo imali tri dobre odbrane zaredom, oni su podizali samopouzdanje i ubacivali trojke. A čak i kada nisu pogađali, to su nadoknađivali skokom što ih je dodatno guralo napred. Ne smem previše da pričam šta nas je pratilo kroz pripreme, jer nije bilo potrebe za tim. Neću ni sada, da ne bi ispalo da tražim izgovor. Neki su igrači izgubili kontakt sa ekipom zbog povreda i bolesti, što nas je poremetilo. U ovakvoj utakmici nema izgovora, već moramo svoje kvalitete da pokažemo na terenu. I dalje smatram da, kada smo u dobrom fizičkom stanju. možemo da igramo jako dobro. Tako je bilo protiv Turske ili Grčke.

Kao faktor Pešić je pomenuo svežinu.

Ne želim da umanjujem pobedu, respektujem njihovu igru i sve što su uradili. Ipak, za ovakvu fazu takmičenje, gde jedna utakmica sve rešava, potrebno je da budeš zdrav i spreman. Jedan od naših najvažnijih igrača Milutinov odigrao je na svežinu odličan meč protiv Poljske, ali to nije moglo da bude protiv Italije. Kao i kod Vanje i još nekih. Analiziraćemo ono što smo mogli bolje da uradimo. Jako smo razočarani, jer smo želeli za nagradu za dobre igre, ali za tako nešto potrebno je da budete u boljoj fizičkoj formi.

Logično je bilo pitanje kako je to protivnik bio fizički spremniji.

Ne pričamo samo o kontaktima, igri unutra, već o samoj košarci. Igrali su bolje glavom, nogama, rukama… Italijanski tim uglavnom igra sa petoricom spoljnih igrača, našim igračima je bila potrebna svežina u nogama. Mi nismo loši, ali oni su odlično vrteli napade, igrali agresivno svaki put, a uz to odigrali odlično.

Ovaj poraz nije promenio mišljenje selektoru o kvalitetu tima.

Imamo odličan tim, napravili smo određene napretke i pokazali dobru košarku. Ako izgubite kao večeras i ne kvalifikujete se dalje, svi će biti razočarani. Svakako, verujem da imamo odlične igrače, one koji su ovde, one koji nisu igrali… Videćemo. Ovo je samo jedna utakmica.

Čini se da Pešić prilazi ovakvom ishodu sa pozicija konstruktivne kritike.

Ne bih rekao da su nas dobili na isti način kao prošle godine. Da bi se napravio kontinuitet u igri, potreban je kontinuitet u odbrani. Mi nismo bili na našem nivou kao ranije. Podigli su samopouzdanje i nama je bilo dosta teško. Naša igra se ne svodi samo na odbranu, ali nam je to baza za sve ostalo. Izgubili smo samopouzdanja, strpljenja, nekoliko puta smo promašili šuteve koji su bili mogli da uđu. Sve treba da se analizira. Moramo da vidimo šta smo dobro, a šta loše uradili. Svi smo tužni, ali šta da radimo – to je sport. Ekipa je bila izvanredna, pokazali su veliko poštovanje prema rivalu, uz veliko zalaganje prema drugim igračima, pripremama, saradnji koju smo imali…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related post

Admiral Bet