SerbianEnglish

Poceko: Znao sam kakav hoću trener da budem, koji voli svoje igrače

 Poceko: Znao sam kakav hoću trener da budem, koji voli svoje igrače

FOTO: FIBA

U susret četvrtfinalnom okršaju sa Francuskom, italijanski selektor je morao da se dotakne duela sa Srbijom i uporedi te dve ekipe i situacije.

I Srbija i Francuska su jako kvalitetni i naravno da su jedni od najboljih timova na svetu. Srbija ima neverovatne igrače, ali to su dva različita tima po mom mišljenju. Srbija igra sa četvorkom koja se izvlači spolja uglavnom, a Francuska ima više opcija. Mogu da igraju sa ‘streč’ četvorkom, gde su Jabusele i Mbaje. Francuzi su atletski snažniji, a Srbi imaju više talenta, iako je talenat u Francuskom timu više nego dovoljan. Ono što mi hoćemo da uradimo je da zadržimo naš identitet, da igramo našu košarku sa ogromnim trudom, jaku odbranu i sa samopouzdanjem u napadu. Imam sjajan stručni štab koji me tera da se menjam, ali mislim da moji igrači treba da igraju sa velikom slobodom i agresivnošću. Nećemo se mi mnogo menjati.

Uporedio je potom ovu generaciju i onu iz vremena kada je on bio igrač.

– Ova generacija je totalno drugačija od moje, mi smo bili profesionalci na drugi način. Kada sam igrao Maradona je bio najbolji igrač, bio je sjajan igrač, ali je imao čudan život. Sada je najbolji igrač Kristijano Ronaldo koji je manijakalan, stalno je u fudbalu. Sada nema debelih košarkaša na terenu, a kada sam ja igrao bilo ih je mnogo. Ovo je pozitivna strana novog života, ali sada igrači mnogo pate ako stvari ne idu kako treba, više nego kada smo mi igrali. Kada smo krenuli na pripreme igrači su bili toliko fokusirani da igraju dobro, a onda sam u jednom momentu pomislio: ‘Ako ne budemo igrali dobro, biće strašno, užas’. Igrali smo protiv Ukrajine i gubili smo, a onda smo počeli da igramo sa drugačijim samopouzdanjem i sjajno smo reagovali protiv Hrvatske. Sada igramo sa ogromnim samopouzdanjem jer momci znaju da ćemo igrati sjajnu košarku, našu košarku. Probaćemo da ponovimo dobar meč.

Govorio je Poceko i tome kako pristupa svojim igračima.

Bio sam košarkaš i stalno sam pričao da, ako postanem trener, hoću da budem takav da bih voleo da igram u toj ekipi. Treneri ne veruju igračima 100 odsto, misle da je njihova strategija bitnija od svega, a ja sam drugačiji. Mislim da moram samo da ih podržim, pogotovo tokom meča, Hoću da im pokažem da ih podržavam. Nije to taktika, to je nešto što sam hteo da budem dok sam bio trener. Znao sam kakav hoću trener da budem, koji voli svoje igrače. Nekada mi kažu da moji igrači hoće da ratuju za mene. Ne, totalno je drugačije, ja ću da ratujem za njih! To je ono što je drugačije kod mene kao trenera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related post

Admiral Bet