SerbianEnglish

Pavićević: Pravljenje ekipe od ovog Mornara je baš silazak u rudnik

 Pavićević: Pravljenje ekipe od ovog Mornara je baš silazak u rudnik

FOTO: Mornar/Media Pro

Mornar sa novim sastavom i novom filozofijom priprema se za narednu sezonu u kojoj želi da se reprezentuje regionu dopadljivom košarkom.

– Ovo je potpuno jedan novi Mornar, ekipa koju smo sastavili od mladih i po našim procenama, talentovanih igrača. Sva trojica stranaca koje smo selektirali su „ruki“, što znači da prvi put dolaze u Evropu, po završetku američkih koledža. Iz objektivnih razloga pomerili smo početak priprema za sedam dana. Turistička sezona je bila u punom jeku, smeštajni kapaciteti su bili veliki problem, pa smo se umesto 15. okupili 22. avgusta. Prvi utisci su više nego pozitivni. Iskreno, meni je sve ovo, posle nekoliko sezona, jedno veliko osveženje, velika motivacija. Igrači su željni dokazivanja i rada. O kakvim se momcima radi, možda najbolje svedoči sledeći primer, ako je trening zakazan za 18 časova i 30 minuta, oni su svi u dvorani od 18 časova. Po čemu ću ostati poznat kao trener? Ostaću poznat po tome što sam jedini trener u Evropi koji ima svoje napade. Znam da to zvuči prepotentno, ali ako se sećate kad smo igrali protiv Partizana, njegov tadašnji trener Trinkijeri, sa kojim se do tada nisam video u životu, pozdravio me i rekao, ti si jedini trener koji igra potpuno drugačije napade od svih nas.

Gostujući na lokalnom radiju trener Barana odgovorio je na konstataciju da je rad u ovom klubu, žargonski, silazak u rudnik.

– Pravljenje ekipe od ovog Mornara je baš silazak u rudnik. Ali silazak sa zadovoljstvom. Trebaće strpljenja. Tek treba da se navikavamo jedni na druge. Igračima još nisam ni nadimke pohvatao. Sve su to mladi igrači, većina neafirmisani. Vujačića i Kovačevića smo uzeli iz ABA 2 lige. Prelazak na viši nivo nikad nije jednostavan. Amerikanci su, što bi mi rekli, „mačori u vreći“, nikad se ne zna kakvi su im dometi. Ali, ponavljam, prvi utisci su vrlo pozitivni. Sa druge strane, mi sve činimo da se lepo osećaju u Mornaru, a o gostoprimstvu Barana ne treba trošiti reči. Cilj nam je da kao i svake godine napravimo porodičnu atmosferu u klubu i da ne dozvolimo da je iko poremeti.

Poručuje Pavićević da mu je cilj da mu ekipa igra efikasnu košarku.

– Trenerski posao je veoma jednostavan, moraš da pronađeš sistem koji odgovara profilu tvojih igrača. Ako pogrešiš u tome, ulaziš u voz koji ide u suprotni pravac i tu leka nema. Nikad se nećeš vratiti na pravi kolosek. Dok ne steknem pravu sliku o svim igračima sa kojima raspoložem, ne mogu se ni odrediti koji ćemo i koliko sistema igrati. Jedno je sigurno, igraćemo kao i svih ranijih godina, svoju, prepoznatljivu, jednu od najlepših košarki, za koš više. Što ne znači da ćemo zapostaviti odbranu. Neuporedivo je lakše napraviti dobru odbrambenu ekipu nego napadačku. Prošle sezone smo krenuli loše, ali smo odbrambenom postavkom uspeli da stignemo do cilja, ali ja kao trener nisam uživao. Meni je reper četvrta utakmica protiv Budućnosti kad smo osvojili titulu šampiona Crne Gore. Ne zbog titule, nego zbog načina na koji smo igrali. Primali smo čestitke iz svih krajeva Jugoslavije, ali i iz Evrope. Nikad nisam voleo košarku na mali broj poena.

O rezultatskim ambicijama u ovom trenutku ne može da se precizno izjasni.

– Pošteno da kažem, ne znam, ali sam vrlo optimistički raspoložen. Taj optimizam gradim na ovome što sam video tokom priprema. Želja, energija, volja ovih mladih ljudi daje mi za pravo da možemo da se nadamo dobrom rezultatu. Nadam se da ćemo i ove sezone biti dobro raspoloženi na onim, neki kažu, jedva čekanim konferencijama za štampu, posle utakmica Mornara u ABA ligi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related post

Admiral Bet