SerbianEnglish

JSD Partizan: Fudbalski klub nije ničija privatna svojina

 JSD Partizan: Fudbalski klub nije ničija privatna svojina

FOTO: FK Partizan

Nakon najave uslovnog istupanja FK Partizan iz Sportskog društva Partizan, stigla je reakcija, uz upozorenje da klub koji istupi iz Društva gubi pravo na korišćenje zajedničkog naziva, grba i pravo na korišćenje zajedničke imovine.

“FK Partizan nije ničija privatna svojina, već postoje pravne norme regulisane Statutom JSD Partizan, na koji način bilo koji klub može da istupi iz Društva. Za početak, svaki klub koji želi da istupi iz JSD Partizan je dužan da za tako nešto pribavi saglasnost Društva, ali i da sa UO JSD Partizan zaključi sporazum o razdruživanju”, navode u saopštenju.

Prema Zakonu o sportu pravno ništavna svaka statusna promena koja se u nekom Sportskom društvu izvrši suprotno zakonu.

“Kuriozitet je da su ove odredbe u Statut JSD Partizan unete na 55. sednici Skupštine Društva koja je održana 31.03.2017. a kojom je precedavao Milorad Vučelić. Upravo je Vučelić ove promene i predložio uz obrazloženje da se na taj način Statut usaglašava sa Zakonom o sportu iz 2016. godine. Ujedno, to je bila i poslednja Skupština koja je do 12. septembra 2022. održana”, piše u saopštenju.

Ističu da je Stadion Partizana u vlasništvu JSD Partizan i mogu ga koristiti samo članovi Društva, kao i da klub koji istupi iz Društva gubi pravo na korišćenje zajedničkog naziva “Partizan” grba JSD Partizan, a samim tim i pravo na korišćenje zajedničke imovine.

“Podsećamo, Skupština JSD Partizan na kojoj je velikom većinom glasova izabrano novo rukovodstvo je održana u skladu sa zakonom, pred predstavnicima medija u Humskoj 1. Stoga se novo rukovodstvo ima smatrati i legalnim i legitimnim bez obzira na to što takvo stanje pojedincima ne odgovara”.

Kažu da, prema svemu navedenom, nikakvo uslovno istupanje bilo kog kluba iz JSD Partizan nije pravno moguće, kako prema Zakonu o sportu, tako i prema Statutu Društva.

“Ono što jeste moguće, to je da ljudi na funkcijama odstupe sa istih ukoliko to žele. Zbog samovolje pojedinaca se kompletno Društvo ne može deliti”, piše u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related post

Admiral Bet