SerbianEnglish

,,Ne teramo klubove da povećavaju budžet, i to je lepota našeg takmičenja”

 ,,Ne teramo klubove da povećavaju budžet, i to je lepota našeg takmičenja”

FOTO: Basketball Champions League

FIBA Liga šampiona je u sedmoj godini svog postojanja, izvršni direktor takmičenja, Patrik Komninos zadovoljan je napretkom istog, između ostalog i sa strane

Uvek smo bili veoma verni svom pristupu koji ima za cilj da promoviše sportske rezultate i na kraju našem pobedniku uručimo ček od milion evra, koji smo uspeli da zadržimo i tokom dve kovid sezone gde smo morali da prilagodimo Fajnal for do Fajnal ejta uzimajući u obzir kalendarske poteškoće. Mi smo ovih 3,5 miliona uvek preraspodelili čak i u godinama kada nam prihodi nisu bili isti. Ove godine nismo promenili konačan iznos preraspodele, ali smo promenili način preraspodele, tako da se svaka utakmica računa. Nakon garantovanog iznosa koji je isti za sve u regularnom delu sezone (40.000 evra), novčanu nagradu delimo kako svaki klub pobedi. Prošle sezone, tim sa šest pobeda i još jednim sa šest poraza u Top 16 uzeo je isto toliko. Hteli smo da to promenimo. Ono što se mora reći jeste da se konačna suma nije promenila i da će tim koji pobedi u svim mečevima u sezoni zaraditi više od milion evra. Znamo da ono što nudimo finansijski, a posebno ček na milion pobedničkom klubu, ostaje veoma interesantno. Znamo i da drugi klubovi više vole da igraju Evrokup, ali to je pre svega vezano za cilj da imaju sezonu u Evroligi. Mi to poštujemo, ali to ostaje zabrinjavajuća tačka, jer nakon sezone u Evroligi, klupski budžet je nategnut jer nema kontinuiteta kada klub više nije u Evroligi. Posledica je da imamo tri nedavna šampiona Evrokupa ove sezone u Ligi šampiona (Galatasaraj, Unikaha Malaga, Darušafaka), klubovima koji su svi videli uticaj koji je sezona sporna u Evroligi imala na njihove finansije i koji vide da je stabilnija konkurencija u ovoj oblasti. To su različite filozofije. Ne teramo klubove da povećavaju budžet, i to je lepota našeg takmičenja. I mi ponekad imamo veoma male budžete koji uspevaju da se nadmeću, kao naš odlazeći finalista, Manresa, koji je imao najmanji platni spisak u španskom šampionatu.

Ljubitelji košarke na Starom kontinentu nada se da će u skorije vreme FIBA i Evroliga naći zajednički jezik.

Mislim da ove rasprave treba staviti u širi okvir. Prošlog leta, FIBA je preuzela inicijativu da pozove klubove iz Evrolige i naše NBA partnere za stolom da razgovaraju o sledećem koraku, posledicama evropskog košarkaškog pejzaža. Moramo videti kako svako može da doprinese poboljšanju postojećeg stanja. Mislim da su četiri evropska takmičenja previše. Moramo da pronađemo pravi balans između broja takmičenja i broja klubova koji igraju u Evropskom kupu, jer moramo uzeti u obzir i to da danas imamo 120 klubova koji igraju u evropskim takmičenjima. Neophodno je utvrditi, za klubove koji više ne bi imali evropske kupove, kakva je to žrtva koja se mora podneti. Zato ne može biti jednostrana rasprava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related post

Admiral Bet