SerbianEnglish

Terzić: Moramo da napravimo održiv stadion, projekcija je da će nas koštati između 100 i 120 miliona evra

 Terzić: Moramo da napravimo održiv stadion, projekcija je da će nas koštati između 100 i 120 miliona evra

FOTO: SD Crvena zvezda/Ivica Veselinov

Prvi operativac Crvene zvezde govorio je detaljnije o planovima uprave aktuelnog šampiona da izgradi novi stadion koji bi klubu generisao više prihoda.

– Crvena zvezda planira, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju i pravimo planove generalnog i detaljnog urbanizma kako bi izgledao taj novi stadion. Voleli bismo ako budemo u mogućnosti malo da ga dislociramo – oko 300-400 metara severnije, da se približimo Autokomandi. Zbog infrastrukture, čvorišta i izbegavanja gužve u saobraćaju, a sa druge strane, voleli bismo da ga dislociramo jer bi izgradnja trajala sigurno tri, četiri godine i postavlja se pitanje gde bi Crvena zvezda igrala dok gradi novi stadion, jer ako bi ga pravili na postojećem, morali bismo da srušimo ovaj, a onda se postavlja pitanje koja bi bila alternativa za odigravanje utakmica, jer nažalost nacionalni stadion još nije završen. To je četvrti stub našeg dugoročnog plana i ja se nadam da ćemo u naredne dve godine početi sa izgradnjom novog stadiona.

Novi stadion bi se razlikovao od aktuelnog.

Stadioni sa altetskom stazom se ne prave više nigde na svetu. Imali smo plan pre dve godine kada smo napravili konkurs za idejno rešenje. Ideja je bila da prvo ostane atletska staza, ali onda smo posle analize sa jednom nemačkom firmom došli do drugačijeg rešenja. Oni su nam rekli: „Nemojte to da radite, nemojte da bacate pare“. To nema promil šanse za održivošću“. Novi stadion će imati maksimalan kapacitet od 42 hiljada sedećih mesta. Veći kapacitet zahteva novi prsten koji duplira cenu radova. Međutim, i dalje radimo neku studiju. Stadion treba da živi 365 dana u godini, a mi u sezoni imamo pet ili šest utakmica sa velikim interesovanjem. Dva derbija, tri utakmice u grupnoj fazi, one tamo godine ćemo igrati plej-of. Da li nam je uopšte potreban stadion od 42 hiljade mesta? Trenutno imamo sedam hiljada godišnjih ulaznica, Olimpijakos je napravio stadion za 32 hiljade gledalaca, iako imaju preko 20 hiljada godišnjih ulaznica. Moramo da napravimo održiv stadion. Projekcija je da će nas koštati između 100 i 120 miliona evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related post

Admiral Bet