Pet dana je ostalo od otvaranja nove sezone u Premijer ligi kada će koplja ukrstiti aktuelni šampion i povratnik u elitni rang. Prelazni rok je daleko od završenog ali se kod velikog broja timova može naslutiti u kom pravcu dešavanja idu. Od ovog ponedeljka pa do petka pravimo u grupama od po četiri kluba presek dešavanja do početka nove sezone.

Mančester Siti

Tripletom prošle sezone došao je Mančester Siti do svog trenutnog istorijskog vrha. Umeli su neki treneri da kažu, kad osvojiš sve – a ti menjaj, dovoljno da ekipu održiš gladnom. Nije želeo to Pep Gvardiola ali je morao da se suoči sa odlascima Ilkaja Gundogana i Rijada Mareza, sada se zbog toga još jače bori da zadrži Bernarda Silvu i Kajla Vokera od naleta Barselone i Bajerna, uprkos svom javno izrečenom stavu da ne želi igrače koji nisu srcem potpuno tu.

Dobio je Španac igrača koga je dugo priželjkivao, Matea Kovačića, nakon njega i Joška Gvardiola kao zalog za sadašnjost i budućnost. Ipak, mnogo toga je na Etihadu u magli. Otišla su dva nosioca, i sam Silva nije načisto šta želi, mnogo je veće pitanje kako će sve to uticati pre svega na mentalitet tima koji je ostao bez kapitena, videćemo do kraja avgusta da li dvojice ili trojice igrača koji su nosili tim godinama. Moraće tu da istupe neke mlađe snage, videćemo da li još ko od novajlija, u određenoj meri evropski i engleski šampion prolazi kroz sezonu tranzicije.

Brajton

Svojom poslovnom filozofijom, a sada i stilom igre pokupio je Brajton simpatije fudbalske javnosti. Ove sezone biće dodatni izazov pokazati kontinuitet u gornjem delu tabele uz igranje Lige Evrope paralelno. Sjajna prošla sezona donela je Galebovima lep prihod od prodaja Aleksisa Mekalistera i Roberta Sančeza, klub se bori da zadrži Mozesa Kaiseda ili barem osigura veliku sumu novca od tog transfera. Na pet dana od otvaranja sezone protiv Lutona na Ameksu, Roberto De Zerbi ima na raspolaganju šest novajlija, nada se i najzvučnijem pojačanju do prve utakmice.

Uložio je Brajton nešto više od 34 miliona evra ne bi li Evanu Fergusonu i Daniju Velbeku pridružio Žoaa Pedra. Brazilac kvalitetom svakako zaslužuje da igra Premijer ligu, kao i sredinu ambiciozniju nego što je to često konfuzni Votford. Apsolutno nas ne bi iznenadilo da on u De Zerbijevoj konepciji izraste u ozbiljan napadački adut, možda i narednu dobru prodaju Galebova.

Dva odlaska u Čelsi, jednu prodaju i istek pozajmice, Brajton je adekvatno nadoknadio. Poverenje će na golu dobiti jedan od najtraženijih mladih golmana, Bart Verbrugen, mesto u srcu odbrane zauzeće Igor. Na insistiranje i ubeđivanje De Zerbija, dovedeni su Džejms Milner i Mahmud Dahud da svojim iskustvom pomognu ekipi koja će po prvi put igrati i evropsko takmičenje.

Videćemo da li će na vreme biti rešen dolazak Mohameda Kudusa. U trenutku pisanja ove najave ofanzivni vezni Ajaksa je bio blizu da dogovori lične uslove, De Zerbijeva primarna meta mogao bi da postane jedan od najzanimljivijih novajlija u Premijer ligi. Sezona pred nama mogla bi da protekne u znaku Kaoura Mitome, naletu Evana Fergusona, Hulia Encisa i Fransiska Buonanotea. Ako im se pridruži i Kudus, Brajton se definitivno kandiduje za jedan od najzanimljivijih timova takmičenja.

Kristal Palas

Tih je bio Kristal Palas u dosadašnjem toku leta. Tim je ostao bez svog najboljeg igrača, Vilfrida Zahe, i dugogodišnjeg kapitena, Luke Milivojevića. Vrlo je moguće da će njihovim putem i Majkl Olise, te je nezahvalno prognozirati šta Orlovi mogu bez da znamo kako će nadoknaditi odlazak jednog, a možda i drugog nosioca.

Dobio je Roj Hodžson za sada dva pojačanja. Veliki posao za budućnost napravljen je dolaskom jednog od najtraženijih mladih fudbalera, Mateusa Franke, ozbiljno pojačanje u veznom redu je Džeferson Lerma. Moraće Ebereči Eze da preuzme još više odgovornosti, ima i drugih koji bi morali da barem probaju da uskoče u Zahine cipele, videćemo da li i uprava ima nekog avgustovskog keca u rukavu kao što je potukla konkurente iz gornjeg dela tabele za transfer Franke.

Notingem

Za razliku od prošlog leta kada je tada povratnik u elitni rang doveo maltene ceo nov tim, Notingem sada nije bio ni blizu toliko aktivan. Ako se na Siti graundu izbore za ostanak Dina Hendersona, može se reći da Stiv Kuper nije izgubio niti jednog nosioca iz prošle sezone, niti se da naslutiti da će do kraja letnjeg prelaznog roka.

Štaviše, trener Notingema dobio je neke vrlo zanimljive dodatke u tim. Najzvučniji je Entoni Elanga koji će među Šumarima tražiti punu afirmaciju, uz njega su dovedeni Kris Vud, Ola Aina i Met Tarner. Očekuje se da će do kraja transfer pijace stići još po jedan štoper, vezista i napadač, tako da bi se moglo reći da će Kuper ovoga puta imati bolju poziciju na početku sezone, kontinuitet rada sa većim delom tima dodatno ojačan pažljivo izabranim novajlijama.

Shares: