Pešić: Prave ekipe su one koje se posle poraza vraćaju

 Pešić: Prave ekipe su one koje se posle poraza vraćaju

FOTO; FIBA

Poraz od Italije stavio je srpsku reprezentaciju u neugodnu poziciju, sutrašnja utakmica protiv Dominikane je biti ili ne biti po pitanju plasmana dalje.

Nikom nije drago kada se izgubi, bolje je kada se dobije… Mi smo ovde došli ne da pobeđujemo samo Italiju, već sve što možemo. Ovde se malo stvorila ta atmosfera ’Italija, Italija’. To je malo uticalo i na mentalni prilaz ekipe. Nismo pobedili, ali nismo se ni obrukali. Okrećemo se već sledećoj utakmici, nema mnogo tuge i plakanja. Držali smo sastanak, pričali šta nam je cilj, šta treba da popravimo i šta moramo da uradimo protiv ekipe koja nije Italija, ali je pokazala da moramo da poštujemo napadački kvalitet. Nije sve samo Tauns, već i Feliz, jedan od najboljih plejmejkera ACB lige. To su sve većinom igrači koji igraju u Evropi. Pobedili su Italiju, ali su juče izgubili jer su u meč ušli u razmišljanju ’lako ćemo’. A, videli ste koliko je teško kada se protivnik razigra.

Pomenuo je srpski selektor i da naša reprezentacija čak i u ovom sastavu predstavlja dodatni motiv svakom protivniku.

Mi nosimo ime košarkaške sile i protiv nas su svi uvek posebno našpanovani, spremni, motivisani… Za nas je uvek posebno teško protiv svakog rivala. Sada ćemo u hotelu pre večere da damo ekipi informacije o Dominikanskoj Republici. Sutra je novi dan.

Sve se okreće, do juče smo se nadali da će nam Portoriko protiv Dominikane olakšati put do prvog mesta, sada navijamo za njih i protiv Italije.

I mi smo prvo to računali, ali pokazalo se da je ovo ludo prvenstvo. Videli ste šta se sve dešavalo u ostalim grupama. Neki favoriti su već završili, Australija i Grčka su ispali, ne zna se hoće li Španija ili Kanada ispasti… Ludo prvenstvo, dešava se mnogo toga. Zato mi ne treba da potcenimo ono što smo dosad uradili, bilo je i dobrih stvari. Pali smo i izgubili, ali prave ekipe su one koje se posle poraza vraćaju. Verujem u našu ekipu, želju i ambiciju.

Naglasio je Svetislav Pešić da nismo u poziciji da bilo koga omalovažavamo, te da trebamo biti svesni situacije u kojoj nam se tim nalazi.

Vi dobro znate koliko sam ekipa trenirao za ove dve godine. Svaka akcija druga ekipa, svako takmičenje druga ekipa. Ovde nema dosta igrača, a svaki igrač iz ove ekipe je jako važan. Nedostatak uigranosti mi pokušavamo da nadoknadimo ambicijom, odbranom i željom. Nismo juče odigrali dobro u odbrani iz tranzicije. Italija ne sme da se potcenjuje, ne omalovažavam nikog, ni albansku, rumunsku, mađarsku reprezentaciju, nijednu u našem regionu ne omalovažavam. Svi imaju pravo i mogućnost da rastu i napreduju, a Italija je jedna od najboljih u Evropi i svetu. To moramo svi da znamo.

Imao je iskusni trener još ponešto da poruči javnosti.

Mi teško priznajemo da je neko bolji od nas, ali moramo da priznamo to. Napredovati je moguće samo ako znaš da je neko od tebe bolji, da ti to bude motiv da ga stigneš i nešto naučiš. Italija igra godinama zajedno, to treba da znaju i navijači, oni imaju jedini pravo da kritikuju, da budu u žalosti, a vi (novinari) treba da znate da je Italija među najboljima ovde, ne samo individualno, već i po kvalitetu zajedničke igre. Bez kontinuiteta nema vrhunskih rezultata. Od 12 igrača njih devetorica igra u italijanskoj ligi, kod nas dvojica ili trojica u našoj. To treba da se kaže, ali ne ja da to kažem jer će onda biti da se vadim i tražim izgovore, da treba da naučim da pričam ispravno i da idem da pecam ribe. Mnogi ne znaju da stvarno uživam u ribama, ženskim, pa i da pojedem, ali da pecam nikad neću, jer za mene ima ko to da radi. Želim da vam kažem da budete pošteni ne prema meni, nego prema ekipi. Postoje pobede i porazi. Nikola Jokić, najbolji na svetu, rekao je lepo da se u Srbiji gledaju samo rezultati, a ne igra i potpuno je u pravu. Neću da ponavljam više, mi moramo da napredujemo, da učimo od drugih koji su u ovom trenutku bolji, a ima ih koji su bolji od nas. A to nije sramota. Sramota je kad nećeš da priznaš i nećeš da učiš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related post

Admiral Bet