Zlato u turskim rukama, zbog srebra nismo ništa manje ponosni!

 Zlato u turskim rukama, zbog srebra nismo ništa manje ponosni!

FOTO: CEV

Srpske odbojkašice su izgubile drugo uzastopno finale Evropskog prvenstva, zbog prikazanog nam je svakako puno srce – 2:3 (27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:15).

Iako se Melisa Vargas dobro uvela u meč, brzo su utišani domaći navijači sa početnim hukom. Plave dame su pronašle ritam u odbrani, pomogle su im i Turkinje lošim servisima, kada je kod nas servirala Mina Popović, uhvaćen je priključak. Kada je Turska pronašla servis, pojavio se blok, tri poena u nizu da se saseče taj nalet. Nekako se bolji periodi igre Srbije poklapaju sa dolaskom Mine Popović na servis, otežani su napadi Turske, prave se greške. Upravo tako se iz toka meča gde se igralo poen za poen napravila prva razlika, Sara Lozo je naterila rivalke na blok aut za tri poena prednosti. Problem nam pravi Melisa Vargas servisima, snažno i precizno gađa, nema pravog prijema, pa ni napada, tako se pomenuta razlika i istopila. Popustile su Turkinje u igri živaca kada se o prvom setu odlučivalo na razliku, propustile su set loptu a onda dve poslale u aut za vođstvo naše ekipe.

Servis i prijem naše ekipe za nijansu slabije funkcionišu, tako su kontrama u dve situacije rivalke stigle do dva, pa onda i tri poena prednosti. Nisu klonule Plave dame, međutim, prave odbrane od Melise Vargas i Ebrar Karakurt nema, u završnicu drugog seta protivnice unose četiri poena prednosti. Par sjajnih odbrana i smeč Melise Vargas u kontri digli su domaću publiku na noge. Pokazale su Srpkinje karakter, zakomplikovale završnicu, smeč pa as Melise Vargas sprečili su povratak.

Sjajna odbojka se igra na početku trećeg seta, oba tima bez greške. Nažalost, jednu maratonsku sekvencu u kojoj su gromovite smečeve razmenjivale Tijana Bošković i Melisa Vargas, dobila je Turska, tu kao da su naše malo klonule i rivalke su nanizale pet poena. Ne predaje se Srbija, odlična rola Katarine Lazović vratila nas je u život, drži se Turska na plus četiri, međutim, pri rezultatu 15:19 kreće rapsodija. Nisu znale rivalke šta ih je snašlo, menjao je Gvideti dok nije pronašao pravu postavu, osetio je Santareli taj trenutak, zatražio tajm-aut, nije pomoglo. Samopouzdanje Turkinja je već bilo narušeno, Plave dame prave strašnu seriju od sedam poena i preokreću stvari, ponovo na servis Mine Popović. Tijana Bošković je osigurala četiri set lopte, kod treće je protivnički servis završio u mreži.

Turska bolje otvara četvrtu deonicu, povele su 5:2, ali to nije poljuljalo naše. Brzo se hvata priključak, povela je Srbija 13:12 pa je usledio niz od tri poena rivalki. Fantastičnu odbojku gledamo sve vreme, ali je ovaj set bio posebno intenzivan, u egalu se ušlo u završnicu. Uspešan čelendž pa as, Turkinje su povele sa 21:19, zaradile tri set lopte, drugu je Melisa Vargas pretvorila u drugo izjednačenje.

Nekako je i najpoštenije bilo da se finale reši taj-brejkom, opet Turska bolje počinje, 4:2. Osvojile su rivalke i jedan neverovatan poen kada su dva puta sa zemlje odbranile napad, Tijana Bošković pogađa as za 5:5, pa dva smeča za vođstvo. Igra se poen za poen do momenta kada uspešan čelendž na smeč Melise Vargas i blok Turske donose dva poena prednosti protivniku, 12:10. Nema leka protiv smečeva Melise Vargas, dve meč lopte, prvu sprečava blok Bianke Buše. nažalost kod druge je najbolja igračica Turske pogodila za titulu šampionki Evrope.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related post

Admiral Bet