Litvanci udarili u srpski zid, Bogdanović poveo ka polufinalu!

 Litvanci udarili u srpski zid, Bogdanović poveo ka polufinalu!

FOTO: FIBA

Velika pobeda na kakvu je košarkaška Srbija čekala, prvi poraz Litvanije ali najbolniji – 68:87 (25:24, 13:25, 17:24, 13:14).

Nekako očekivano i predvidivo, u ranoj fazi utakmice ima naša reprezentacija problem da brani za liniju za tri poena, i to su Litvanci obilato koristili, što je i pravilo razliku. U dva navrata protivnik ima plus šest, Orlovi su fokusirani na strpljivu igru i prodore, načekali smo se na prvu trojku, postigao ju je Petrušev posle skoro šest minuta igre. Energija njega i Avramovića pomogla je da se smiri Litvanija malo u završnici prvog kvartala – 25:24.

Odličnih dva minuta u odbrani na otvaranju druge četvrtine, Petrušev nastavlja da pravi razliku, asistencija za Davidovca, novi koš, uz to Gudurićeva bacanja, niz od šest poena. Srbija je u vođstvu od tog trenutka, ima i momenata kada se nepotrebno ubrzavaju napadi, ali pomak je očigledan, Bogdanović je pogodio za za dva, pa trojku iz dotrčavanja za do sada najvećih plus osam i Maksvitisov tajm-aut. Propuštene su dve šanse da se ode na dvocifrenu razliku, umesto toga laki poeni Normantasa pa sada mora Pešić da reaguje na isti način. Dobio je željenu reakciju, defanzivna sekvenca, pet poena Bogdanovića, sa trojkom preko ruke za dvocifrenu prednost na poluvremenu – 38:49.

Celu drugu četvrtinu Litvanci su bili bez trojke, prekinuo je taj niz promašaja Brazdeikis. On i Valančijunas su postigli deset poena u ranoj fazi nastavka, Nikola i Stefan Jović trojkama smiruju taj nalet. Bogdanović prodorom i zakucavanje Nikole Jovića vraćaju dvocifreni plus, posle nove trojke Stefana Jovića mora Maksvitis hitno da traži tajm-aut. Nezaustavljiv je naš startni plemejker, pogodio je i trojku preko ruke na isteku napada, igrači sa klupe drže nivo agresivnosti, na treću pauzu se nosi maksimalnih plus 18, Avramović prodorom zatvara deonicu – 55:73.

Kako je završio treću, tako je Avramović počeo četvrtu četvrtinu, prodorom, sada za dva bacanja i plus 20, na isti način je Marinković uvećao. Skoro tri minuta se čekalo na koš iz igre u ovoj deonici, Sedekerskis je ubacio prve poene za Litvaniju, odgovorio Petrušev sa dve trojke. Usporili su Orlovi maksimalno meč, jedva su došli do dvocifrenog broja poena u sedam minuta igre, rivalu nisu dozvolili ni toliko u istom periodu, dovoljno da se mirno privede meč kraju.

Najefikasniji je Bogdanović sa 21 poenom, fantastičnu utakmicu imao je i Petrušev sa 17 poena i šest skokova. Teško da im je za utehu, ali među Litvancima najbolji Sedekerskis sa 14 poena i devet skokova, te Jokubaitis sa 13 poena i devet asistencija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related post

Admiral Bet