Pešić: Zvezda i/ili Partizan će postati suvlasnici Evrolige, šta ćemo onda?

 Pešić: Zvezda i/ili Partizan će postati suvlasnici Evrolige, šta ćemo onda?

FOTO: FIBA

Srpski selektor je gostujući na RTS-u iskoristio priliku da u atmosferi euforije zbog srebra na Mundobasketu još jednom ukaže na probleme sa kojima se srpska košarka suočava, i koji bi mogli da uzmu danak u budućnosti.

Nemamo sistem takmičenja. Postoji, ali je prevaziđen. Nemamo piramidu gde bi najvažnija bila proizvodnja igrača. Za godinu ili dve će se desiti sa Crvena zvezda i(li) Partizan dobiju vajld kartu ili postanu suvlasnici Evrolige. To je neminovno. Šta ćemo onda? Osim njih, niko drugi ne igra u Evropi godinama, a želimo da razvijamo našu košarku. Kad napravimo profesionalnu srpsku ligu onda će iz nje biti prohodnost ka međunarodnim takmičenjima. ABA ligu bi trebalo odmah ukinuti, da to ne igraju FMP, Mega, Borac, Spartak… Mi ne bi trebalo da ukinemo, nego da ne igramo ni ABA ni ABA 2 ligu, već da se vratimo profesionalnoj srpskoj ligi. Odmah, do kraja olimpijskog ciklusa. Ne govorim to sad bih imao bolju ekipu za Pariz, već zbog onoga što sledi posle mene. Svi bi trebalo da navijamo za večite, ali njima bi trebalo ponuditi adekvatan sistem takmičenja. Ako nema sistema nećemo razvijati potencijal.

Spreman je Svetislav Pešić da svoje znanje i iskustvo stavi u službu srpske košarke, predviđa u kom će pravcu ići evropska i želi da odgovorni u Srbiji razmišljaju pravovremeno o tome.

Iskoristite me. Ovde sam 40 godina i iskoristite me da vam pomognem! Pozovite me, analizirajte, dao sam projekat, možda će se stvari oko sistema takmičenja pokrenuti. Vrlo brzo, kad naši najbolji klubovi postanu suvlasnici Evolige, onda će se stvoriti piramida i nacionalne lige će dobiti na važnosti, jer tako želi FIBA. Klupska takmičenja idu ka tome da će se ujediniti, smanjiće se broj kupova, a povećati broj učesnika i zato će nacionalne lige dobiti na vrednosti. Za to moramo da se pripremimo. A može lako da se desi da ni naredni ciklus, posle Olimpijskih igara u Parizu, ne iskoristimo. Možemo ponekad da osvojimo medalju, popnemo se na balkon, ali nam košarka neće biti na nivou koji želimo. Ovo što sad imamo nije dovoljno za budućnost naše košarke.

1 Comments

  • Raskokodakao se, a o nicemu nema poima, koristi uspeh igraca i pokusava i sebe tu umetnuti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related post

Admiral Bet