Jedan u nizu perspektivnih srpskih trenera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ukazao je na jedan pozitivan primer u srpskom fudbalu, ali i na dosta negativnih.

– Treneri razmišljaju samo da ne izgube utakmicu, a onda imaju zatvoreniji pristup, bez kreativnosti, i tako sebi produžavaju posao još nedelju dana. To je jedan uzročno posledični proces gde se sve spušta od vrha na dole. Imate klubove poput TSC, koji istrpe trenere i posle su svi na dobitku. Žarko Lazetić ima dug staž u Bačkoj Topoli, imao je i neke loše periode, ali je ostao, napravio rezultat i sebe etablirao i postao interesantan klubovima iz kvalitetnijih liga. Suština je da klub mora da stane iza trenera. Nije mi jasno zašto je Igor Duljaj stalno pod pritiskom a sa slabijim igračkim kadrom od Crvene zvezde je prvi na tabeli. Očigledno da ima kvalitet i možda je on trener koji će u budućnosti raditi u nekoj od vodećih evropskih liga.

Problematika srpskog fudbala i u kontekstu trenera nam je dobro poznata, dodatno ju je pojasnio Miloš Milojević u razgovoru za Sport Klub.

– Srpski klubovi, možda je teška reč, ali deluje mi da upropaštavaju svoje trenere. Siguran sam da su brojni bivši igrači koji su počeli da rade kao treneri jer imaju znanje da idu na viši nivo, prelako potrošeni. Mi to ne smemo da dopustimo jer nemamo mnogo trenera. Engleska ili neka druga evropska liga može da crpi trenere iz svih zemalja sveta, ali Srbija teško može da bude atraktivna iole ozbiljnijem stručnjaku, možda Zvezda i Partizan. Lepo je što hoćemo da stvaramo igrače, ali moramo da stvaramo i trenere. Moj stav je da mnogo trenera prerano uđe u seniorski fudbal na najvišem nivou. Vi morate da radite u mlađim kategorijma i u celoj strukturi kluba jer onda kad dobijete šansu, bićete spremni, poznajete klub, atmosferu, očekivanja

Shares: