Evroliga se bliži kraju prve faze, ostaju još samo četiri kola do plej-ina i četvrtfinala.

Dok svi iščekuju ko će se naći među desez najboljih, mesecima se spekuliše o proširenju takmičenja i dodeli novih višegodišnjih licenci, a upravo to priželjkuju Partizan i Crvena zvezda.

Sadašnja situacija postavlja izazov za nekoliko evroligaških klubova, posebno one van zone sa licencama. Monako je trenutno u najpovoljnijem položaju jer bi plasmanom u četvrtfinale automatski obezbedio mesto u Evroligi i sledeće sezone.

Specijalizovani portal BasketNews, kao i njegov urednik Donatas Urbonas, analizirali su ovu temu i došli su do zaključka da je situacija daleko složenija za ostalih pet klubova, u poređenju sa Monakom koji je blizu ostvarenju svog cilja.

Posebno su u fokusu beogradski večiti rivali. Jadranska liga je jedino tržište koje nema nijedan tim sa ugovorom, a prema trenutnim regulativama, Evroliga daje prednost šampionu za jednu specijalnu pozivnicu.

Čelnici oba kluba već mesecima temeljno pripremaju svoje argumente za dobijanje višegodišnje licence. Partizan i Crvena zvezda su dva najgledanija tima u takmičenju, sa prosekom gledalaca od 19.932 kada je Partizan domaćin i 18.716 gledalaca kada je Zvezda u Areni.

BasketNews je takođe istakao da Željko Obradović izdvaja 30.000 evra godišnje iz svog džepa za karte, s obzirom na to da klub ne distribuira besplatne ulaznice. Takođe, ističe se da su klubovi napravili značajan napredak u oblastima koje su bile sporne za Evroligu, posebno u finansijama koje su sada stabilnije nego ranije.

Pitanje koje mnoge zanima je šta bi se desilo ako bi Crvena zvezda osvojila ABA ligu, i da li bi Evroliga bila spremna da izostavi takav tim, u kojem je trenutno angažovan najtrofejniji evropski stručnjak svih vremena. Takođe, ističe se da Partizan nije samo najgledaniji tim Evrope, već je i globalno prepoznat brend, što se reflektuje i na društvenim mrežama.

BasketNews je kao argumente za ostanak Partizana u Evroligi izdvojio prodaju 16.124 sezonskih karata, što garantuje prihod od gotovo 6.000.000 evra, najveću gledanost, budžet u rangu Top 10 timova Evrolige sa oko 20.000.000 evra, manje incidenata na utakmicama, kao i globalnu prepoznatljivost koja privlači mnoge gledaoce iz inostranstva.

Pored njih, i ostali klubovi kao što su Virtus Bolonja, Alba i Valensija imaju svoje ambicije i adute. Virtus planira izgradnju nove dvorane, Alba funkcioniše stabilno i ima značajan uticaj na razvoj košarke u Nemačkoj, dok Valensija ulaže u nove dvorane i razvoj mlađih kategorija.

Situacija sa licencama u Evroligi je kompleksna, posebno zbog neizvesnosti oko nekoliko klubova i mogućnosti proširenja takmičenja. Osim toga, postoji interesovanje za ulazak novih klubova poput Dubaia, Pariza i Londona, što dodatno komplikuje situaciju.

Shares: