Branilac titule na Rolan Garosu došao je u francusku prestonicu bez mnogo pompe, rezultati i sve što se dešavalo u prethodnom periodu učinili su da skromno najavi drugi grend slem u sezoni.

– Niska očekivanja i visoka nadanja. Znam za šta sam sposoban, u većem delu karijere sam uspevao da igram najbolji tenis na slemovima. Prošle godine je bilo sjajno na Rolan Garosu, govorio sam da želim da ovde dostignem zenit. Naravno da prethodni meseci utiču, nisu bili dobri, zato sam usredsređen na to da idem dan po dan. Bilo je prepreka na putu, ali uvek gledam ka budućnosti, ka tome šta mogu bolje da uradim sledeće nedelje. Samo tako znam da se ponašam kao profesionalac, to neće prestati sve dok budem igrao. To je jedini način na koji znam kako da se ponašam kao teniser i da se takmičim na najvišem nivou. Znam koji su mi kvaliteti. Ako se osećam dobro fizički, mentalno i igrački – uz malo sreće protiv onih najboljih – mogu da osvojim slem. Iskusio sam to 24 puta, znam kako da se ponašam u ovom okruženju, ovo je potpuno drugi osećaj i potpuno drugi turnir od ostalih.

Nije prvi put da se Novak Đoković susreće sa teškim periodom u karijeri, baš zato i verujemo da može da prevaziđe i ostavi iza sebe dešavanja iz prethodnih meseci.

– Kao teniser moraš da budeš naviknutiji na poraze nego na pobede. Ako imaš dve, tri sezone u kojima osvajaš 50 posto ili više turnira, to je fenomenalno. Na većini turnira se gubi, kada imate dugu karijeru, tu su i povrede, zato je čvrstina važna, kao i za sve u životu. Ja sam imao samo jednu težu povredu u karijeri, ta povreda mi je potpuno promenila servis, ispao sam iz top 20, morao da se vraćam… Imao sam nekoliko situacija u kojima sam morao da pronađem svež početak, i uspevao sam to da uradim – nekada ranije, nekada kasnije.

Svetski broj jedan je pojasnio šta znači kad kaže niska očekivanja – cilja osvajanje turnira, ali je fokusiran na to da ide dan po dan.

– Teško je govoriti o tome, subjektivno je. Malo me i sramota da kažem koja su mi očekivanja, ali za mene je sve osim titule nezadovoljavajuće. Možda to zvuči arogantno, ali mislim da sam svojom karijerom to potkrepio. Jedan od razloga zašto i dalje igram jeste da probam da ispišem istoriju sporta. Nadam se najvišem, ali moram da spustim očekivanja. Pod time mislim da ne mislim mnogo unapred, o tome s kim bih mogao da igram u kasnijoj fazi turnira, već da gradim svoju igru iz meča u meč. Ne igram konstantno dobro, a to je potrebno kako bih imao bilo kakvu šansu.

Teško je pobrojati šta se sve desilo od početka godine, od rastanka sa Goranom Ivaniševićevm do udarca u Rimu pre koju sedmicu…

– Mnoge stvari su se dešavale prethodnih meseci, ali ne bih da otvaram Pandorinu kutiju i da govorim o tome. To je prošlo, ne mogu više da utičem na to, ali mogu da naučim za budućnost, da neke stvari ispravim. Na tome radimo, nadam se da će nam to doneti dobre rezultate.

Vraćamo se na ciljeve još jednom, Đoković je odigrao neke turnire na šljaci sa nadom da će svoju najbolju formu dostići na Rolan Garosu i Olimpijskim igrama.

– Ciljevi su uvek isti. Turniri uoči Pariza su bili u svrsi pripreme za Rolan Garos i Olimpijadu koja će se igrati. Što se očekivanja tiče, rekao sam na engleskom da moram da spustim očekivanja, predviđanja, jer većina nas razmišlja unapred. Usredređujem se na ono što je narednog dana, nivo igre još nije na zadovoljavajućem nivou na kojem sam ja prepoznatljiv i koji bi me doveo do trofeja. Znam da nisam daleko, da mogu da odigram jedan meč briljantno, trudiću se da održim osećaj na turniru i van njega, da izgradim tvrđavu koja bi mi donela uspeh.

Priznaje da su sumnje pristune, i motivacija ponekad upitna, međutim, da ne veruje da može nešto da uradi, ne bi se ni pojavio ovde.

– Varira dosta, nije konstantna. Jedne nedelje je ovako, a druge onako. U celom tom procesu pokušavam da navigiram, da održim kontakt sa posvećenim pristupom tenisu. Kada je u pitanju i dalje takmičenje i pretendovanje na trofeje, moje je da uradim što je do mene, od kondicije, tenisa, psihologije i ostalih stvari, da održim neki neophodni nivo posvećenosti radu da pretendujem titulama na Grend slemovima. Kada su oni u pitanju, mislim da ima i dalje motivacije na pretek, kada su drugi turniri u pitanju, to je možda smanjeno, ali Grend slemovi i Olimpijada, to mi dalje dodatnu volju. To je dovoljno. U ovoj fazi karijere, to je nešto zbog čega se bavim profesionalnim tenisom, da li bio prvi još nedelju, pet do kraja karijere, to me ne interesuje. Sa tim sam uradio dobar posao, sada gledam ka turnirima gde mogu da pobeđujem i istovremeno se trudim da uživam, što nije uvek moguće, kad nemam najmilije sa sobom. To je neka nova faza u mentalnom smislu koju tek moram da obradim.

Shares: