Svašta smo videli u završnici prve utakmice finale serije Košarkaške lige Srbije, Crvena zvezda uz dozu sreće sedmi put zaredom pobedila Partizan – 89:88 (31:24, 20:28, 26:21, 12:15).

Malo konfuzan početak, pa su spoljni igrači ubrzali igru. Panter i Avramović na jednoj, Nedović i Jago na drugoj strani. dve Jagove trojke, zakucavanje Ilića i Lazarevićev horog predstavljali su seriju kojom je Zvezda prva stekla značajniju prednost. Domaći su povezali 12 poena za plus devet, Panter sa poludistance prekida tu seriju,, Smit se nadovezao trojkom, vraća Davidovac. Razigrani Jago je već dvocifren, tri trojke i prodor kojim je prvi put doneo dvocifreno vođstvo, on i Mitrović su se postarali za vođstvo na kraju prvog kvartala, Trifunović i Smit drže goste u nekakvom priključku – 31:24.

Partizan je malo stabilizovao odbranu u ranoj fazi druge četvrtine, Avramović trojkom i slobodnim bacanjima ih približava na minimalan zaostatak. Mnogo su agresivniji crno-beli, kako u odbrani, tako i na prodorima. Kod ove druge stavke prednjači Avramović, naterao je Sferopulosa potroši tajm-aut u trenutku kada je i on postao dvocifren. Trojkom i slobodnim bacanjima Jago je uzvratio na taj nalet, međutim, Obradović je poslao petorku sa pet niskih igrača, brze trojke Pantera i Anđušića iz različitih ćoškova naterale su Sferopulos na novi tajm-aut. Anđušićevo polaganje i dodatno bacanje učinili su da gosti odu sa prednošću na poluvreme, iako je isto pogotkom zatvorio Nedović – 51:52.

Niska postava crno-belih počela je treću deonicu polaganjem Trifunovića, Mitrović i Nedović prave seriju 7:0, do trojke Pantera. Problem za domaće je povreda Nedovića, videćemo da li će se vraćati u igru, ušlo se u period rezultatske klackalice. Zvezda je ta koja je ponovo došla do više od poseda razlike, Gedraitis je u tranziciji vezao sedam poena za plus devet. Ledej je postigao svoje prve poene večeras, da prekine tu seriju, potom naterao Lazića na četvrti faul. Smitovom trojkom gosti su na minus tri, Davidovac je uvećao prednost Zvezde u dva vezana napada, usput i iznudio od Smita četvrti faul, Avramović svoju ubacio sa zvukom sirene – 77:73.

Isti igrač otvara četvrtu čevrtinu košem sa poludistance za minus dva. Gedraitis je pogodio jednu tešku trojku, ali nažalost nakon toga Jago se povredio, uz pomoć ljudi iz stručnog štaba otišao je u svlačionicu. Tompkins kod prvog pojavljivanja na terenu hvata svoj promašaj za dva plus jedan, odmah potom je Lazić isključen zbog petog faula. Kako je Zvezda u bonusu, Obradović je sastavio visoku petorku, to je i dalo rezultata, niz od sedam poena, nakon trojke Anđušića mora Sferopulos da traži tajm-aut. I ovaj put se pojavio Davidovac da sa četiri poena prekine prazan hod, ali faulom i tehničkom pokvario taj momentum, srećom po njega Anđušić je realizovao dva od četiri bacanja. Ledej je bio siguran sa linije penala, ali i promašio polaganje na ulasku u poslednji minut. Mitrović je u dva odlaska na liniju penala bio polovičan za plus dva na osam sekundi do kraja. Kod drugog od dva faula situacija je bila blago rečeno nejasna, jer je isti dosuđen Ledeju u trenutku kada je došao do lopte i pogodio, videćemo šta će reći analiza.

Usledila su dva tajm-auta i iz nepoznatih razloga duža pauza, pred poslednji napad Partizana. Ispostavlja se da Sferopulos nije imao pravo na tajm-aut, što je propust zapisničkog stola. Meč je konačno nastavljen tako što je Ilić faulirao Ledeja u mrtvom vremenu, krilni centar crno-belih je pogodio jedno bacanje i ostaje posed, ali je promašio šut za pobedu.

Shares: