Legendarni košarkaš, a sada predsednik Vojvodine, u intervjuu za Basketballsphere govorio je ponovo o AdmiralBet ABA ligi, Košarkaškoj ligi Srbije i mogućim šansama da klub koji vodi naredne sezone igra FIBA Ligu šampiona.

– U ovom trenutku sa jedne strane jurimo ABA ligu, koja je najjača liga. Treba da budemo realni. Sa druge strane, postoji potencijal i da se igra FIBA Liga šampiona. Prepoznaju ovo što radimo. Da li u ovom obliku ABA liga valja? Ne. Naša nacionalna liga ne postoji. Iz naše lige trebalo bi da se ide u evropska takmičenja, to ne postoji. Niko iz košarkaških klubova ne može da mi objasni taj deo. Dva kluba koja imaju najveće budžete u regionu, Partizan i Crvene zvezde, vuku sve to. Srbija bi trebalo da ima interes u tome, da oni dolaze u Novi Sad i popune salu. Sigurno će biti 10.000 ljudi. Toga neće biti u Novom Mestu, Zadru ili Splitu.

Ponavlja Željko Rebrača da trenutni način funkcionisanja domaćih klubova nije održiv. Plaćati strance nije nešto što ima budućnost, iako trenutno donosi rezultat, nema košarkaških sredina koje će stvarati nove reprezentativce.

– Nećemo imati reprezentaciju za pet godina, ako ne uradimo nešto. Nikola Jokić neće igrati doživotno, Miloš Teodosić je na kraju karijere, Bogdan Bogdanović isto, Vasilije Micić Isto. Imamo Nikolu Topića, Nikolu Jovića i Nikolu Đurišića, ali to nije dovoljno. Gde su naši centri? Šta je sa Kragujevcem, Kraljevom, Vršcem… Za pet godina ćemo plakati. Stalno ćemo dovoditi strance? Razumem da su trenutno i jeftiniji, ali treba nešto da se menja.

Shares: