Najbolji fudbaler francuske reprezentacije je u najavi prve utakmice na Evropskom prvenstvu više govorio o političkoj situaciji u zemlji nego onome što je njegov posao. Iako nije rekao to direktno, očigledno je pozvao sugrađane da glasaju protiv opcije desnice.

Nalazimo se u ključnom trenutku u istoriji naše zemlje. Šampionat Evrope jeste bitan u našim karijerama, ali mi smo građani kao i svi drugi i nismo van sistema, van onoga što se događa u našoj državi. Ovo je dosad neviđena situacija, a mi smo generacija koja određuje sudbinu Francuske. Znamo da nam prete razne krajnosti. Pozivam sve da glasaju, da budu svesni situacije. Moramo da se identifikujemo sa našim vrednostima. Nadam se da ćemo uspeti.

Malo bode oči da neko može i ovakav događaj da se pošalju političke poruke, ali eto. Kilijan Mbape izražava zabrinutost za budućnost svoje zemlje, potrudio se da svoju poziciju u društvu iskoristi za apel pre svega mlađima.

Mislim da mnogi ljudi nisu svesni šta se dešava. Pokušavam da probudim ljude moje generacije… Kažu da ne treba mešati politiku i sport. U redu, ali u ovakvim situacijama politika je važnija od bilo kakve utakmice, pa i sutrašnje. Naša zemlja je u teškoj situaciji. Protiv sam svake podele. Moje vrednosti su poštovanje i tolerancija.

Shares: