EvroligaKošarka

Bertomeu: Nisam dobio objašnjenje zašto sam smenjen

Doskorašnji prvi čovek Evrolige sada kada ima viška slobodnog vremena neretko gostuje u raznim podkastima, tokom najnovijeg je istakao da ne zna zašto je smenjen.

– Želeli smo da klubovi koji učestvuju postanu i vlasnici Evrolige. Svih 18 ili 20 timova bi bili ravnopravni po pitanju obaveza i prava. Hteli smo da integrišemo projekte koji bi promenili evropsku košarku – Pariz i London. Nisam dobio objašnjenje zašto sam smenjen. Evroliga je iz pandemije izašla bolje nego bilo koje drugo takmičenje, imali smo najbolji budžet u istoriji košarke na našem kontinentu. Plan je bio da tokom godina finansijski rasteretimo vlasnike ekipa. Nije održivo da neko posluje sa tolikim gubicima, bilo da se radi o kompaniji ili fizičkom licu.

Na mestu direktora elitnog takmičenja nasledio ga je Dejan Bodiroga.

– Nisam razgovarao sa Bodirogom od kada je završio igračku karijeru, ali nismo u sukobu. On je jedan od mojih omiljenih košarkaša svih vremena u Evroligi. Razvoj kontinetalnog takmičenja ne može da škodi nacionalnim prvenstvima. Španska liga brzo napreduje, baš kao i Evroliga. Nikada nismo razmatrali da organizujemo utakmice vikendom, poludeo bih da se to dogodilo. Predložili smo četiri različita kalendara koja bi omogućila timovima da uvek imaju sve igrače na raspolaganju, ali nikada nismo dobili odgovor od FIBA. Opsednuti su kopiranjem organizacije koja vlada u svetu fudbala, ali košarka se prilično razlikuje.

Pomenuo je Bertomeu da nije bilo lako da se donese odluka o suspenziji ruskih klubova.

– To je bio veoma težak trenutak, ispunjen bolom. Morali smo da se nosimo sa političkim pritiscima u raznim zemljama. Litvanci i Srbi su imali potpuno suprotno viđenje situacije. Naša organizacija je morala da zauzme stav i postupa u skladu sa vrednostima koje negujemo. Morali smo da izbacimo ekipe iz Rusije. Ne razumem licemere onih koji su želeli da se uzdržimo u toj situaciji.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet