KK PartizanKošarkaVESTI DANA

Crno-beli reket: Do cent(a)ra tri putića?

Sezona još uvek nije gotova, mada se za Partizan može reći da vlada atmosfera gde se jedva čeka podvlačenje crte, brz zaborav jučerašnjice i okretanje boljem sutra. Ta željena budućnost sa sobom nosi reč remont, koju možemo čuti okolo, mada ne od onih koji odlučuju o tome. Da li će tržište dozvoliti crno-belima da rekonstruišu tim u toj meri u kojoj bi mnogi želeli biće tema ovog i bar još jednog teksta. U ovom prvom bavimo se prvim aspektom te priče.

Ono što sa sigurnošću znamo u ovom momentu je da je Frenk Kaminski napustio Partizan, samim tim, moraće da traže barem jednog centra, zato i počinjemo ovo naše razmišljanje od reketa. Drugi razlog je taj što je evropsko košarkaško tržište poprilično predvidivo bilo kome ko se u njega iole udubi, još više kada se radi o visokim igračima, tako da je poprilično lako predvideti tokove barem okvirno, bez da nam bilo ko u njega uključen to kaže.

Kao što smo rekli, nije teško uz malo truda doći do zaključka da Partizan u potrazi za (barem) jednim centrom ima tri puta. Najsigurniji bio bi da dovede nekoga od igrača iz uskog kruga dostupnih a proverenih rešenja. Proverenih u smislu da su to sistemski igrači od kojih teško da se može očekivati veći napredak sada kada su u tu negde oko kraja treće decenije života, ali mogu da obave dobar posao u pravoj ulozi. Takvi su Mam Žaite i Hasiel Rivero, trebalo bi obratiti pažnju i na Jusufu Fola ukoliko želi u malo ambiciozniju sredinu. Nisu slobodni ali bi mogli da postanu dostupni, i što je još bitnije, motivisani da uz trenera kakav je Željko Obradović, i sredini kakva je Partizan pokažu da mogu mnogo više od onoga što su do sada, a govorimo o Tajriku Džonsu i Mozesu Rajtu. Promene u Efesu i Olimpijakosu mogle bi pomenutu dvojicu da bace u drugi plan i usmere ka nekoj drugoj sredini, gde bi imali više prostora, a ako ćemo pravo, tu su negde s godinama kao Matijas Lesor kada je počeo da igra košarku karijere.

Više rizika sa sobom nosi češljati druga takmičenja u potrazi za novim licima, doslovce ili uslovno rečeno. Mora se reći da je utisak mnogih kako će se tržište sve više usmeravati ka kreativnijim rešenjima, centara kakve većina evroligaša želi je sve manje, i sve su skuplji, skauting će postati sve važniji, te će razliku praviti hrabrost da se da šansa nekom novom i želja da se zasuku rukavi. Trevion Vilijams je neko ko se pojavio na radaru evroligaških klubova kao takav, zanimljivih rešenja ima i po Italiji, Turskoj, Izraelu, samo treba ošacovati nekog novog Lesora pre nego što to urade drugi, pod uslovom, naravno, da su u Partizanu raspoloženi za tako nešto.

Tu je svakako i rulet američkog tržišta. Kolege sa Floutera su sastavile poprilično preciznu listu kandidata da prelete okean i dođu po novo iskustvo, ili se vrate na Stari kontinent. Ima tu imena dosta njih koji su u nekoj bližoj prošlosti pokazivali određenu želju da zaigraju na evropskim terenima, poput Bizmaka Bijomboa, Venjena Gebrijela, Bruna Fernanda i još nekih, ali ta opcija iziskuje mnogo strpljenja i igru s vremenom za koju neko i ima vremena, Partizan baš i ne.

Odlazak jednog centra otvara jedan veliki algoritam mogućnosti od kojih svaka sa sobom nosi neko da i neko ne. Šta bi tek bilo ako Alen Smailagić ne dobije novi ugovor, odu Zek Ledej i/ili Bruno Kaboklo, kako mnogi priželjkuju? Ovaj tim Partizana jeste pokazao depresivno, bezvoljno, arogantno i pogubljeno lice, ali je u nekom delu sezone i igrao, iako par nedelja, košarku dostojnu fajnal fora. Ne zaboravimo da je Ledej bio sinonim za borbenost, energiju, izgledao kao jedna od najboljih četvorki Evrope, Smailagić jako dobro oružje protiv različitih profila igrača na tri pozicije, Kaboklo se ravnopravno borio sa nekim od najboljih centara u takmičenju. Ako pođemo od toga da crno-beli imaju određeni sužen izbor gde bi doveli nešto starije evroligaške igrače, ili nova lica u ovom takmičenju sa potrebom da ih privikavaju na viši ili drugačiji nivo košarke, je li to argument u korist zadržavanja trojice sa početka pasusa i kontinuiteta rada sa onima za koje se zna kako reaguju u različitim okolnostima?

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet