ABAEvroligaKK PartizanKošarkaVESTI DANA

Da te mrze a da ti se dive…

Da li postoji rizik za ono što voliš?

POBEĐUJE ONAJ KO SEBE POBEDI

Nije morao da dolazi. Ili da se vraća, što je još teže. Dobro je znao u kakav vir se upušta, daleko od obale i mirne luke. Ispred njega se nalazio prostran horizont. Mračna, ali vrlo jasna slika talasa koji obasipaju sa svih strana. Senke morskih pasa vidno i neskriveno iskazanih u dubini. Opkolili su brod prepun uplašene i smetene posade, bez svog kapetana i kormila. Zov brodoloma i konačnog potonuća bdio je nad glavama. Ipak, ako je neko umeo da prepliva najveće izazove i slavi protiv raznih nemani, to je bio Željko Obradović.

Osvojivši (gotovo) sve, nalazio se sam na vrhu, gledajući u ambis matičnog kluba. Zasićen titulama i pomeranjem lestvica evropske košarkaške scene. Bez angažmana, a opet toliko tražen. Jasno, mogao je da bira sledeći poziv i isto tako objavi kraj trofejne karijere. Međutim, i pored svog bogatstva, ostao je dužan. Samom sebi. I snu koji još čeka da ostvari.

Prešavši maraton dug tri decenije, Željko Obradović se vratio na start i ušao u počasni krug. Ponovo je proradio bioskop. Pala je prva klapa i krenulo je (kao nekada pre u par stotina metara starijoj hali na Novom Beogradu) snimanje najlepših scena beogradske Arene. Upalio je dugme za reset i počeo iz korena da menja Partizan. Organizaciono, medijski i naročito rezultatski – klub je procvetao. Kao pupoljak u cvetu koji tek izlazi na čistinu, rođeni Čačanin poklonio je navijačima (a sigurno i svojoj malenkosti) novu mladost. Topčidersko brdo steklo je stari sjaj.

Karta za evroligašku pozornicu najzad je kupljena. Rukovodstvo je obezbedilo finansije, ali i pre svega figuru čije ime i uspesi donose slavu. Ko može tek tako da zaobiđe devetostrukog prvaka Starog Kontinenta? Priznaćete, i Barselona i Atina poseduju mnogo veći budžet, te prednost sigurnog učešća u eliti. Beograd ima dušu, a to nema cenu.

foto: AdmiralBet ABA liga/Emilija Jovanović

Pod znatno drugačijim okolnostima (društvenim u Srbiji i generalno globalnim) u odnosu na davnu 92, crno – bela revolucija naciljala je mete. Pogodila odmah i mnoge ugrozila. Kada uđemo u leksikologiju pomenutog termina, podrazumevamo tektonsku, naizgled radikalnu promenu postojećeg sistema vrednosti. Devedesetih je jedan takav uslovio nužnu potrebu Partizanovog otiskivanja u Španiju i kasniju šampionsku ekspediciju po Istanbulu. Sada dešavanja ne vode u pravcu ratnih sukoba, ali ni mirnodopskog ponašanja.

Kako bi to rekao Bajaga: „Ovo se teško može nazvati mirom, a znam sigurno da nije ni rat.“ Upravo tako, treću godinu zaredom Partizan pod vođstvom Željka Obradovića leluja ni na nebu ni na zemlji i pokušava da pronađe balans među pratećim faktorima. Uspomene iz sezona potpunog nemanja dovoljno su sveže i ranjive. Iako je za naš narod karakterističan trend brzog zaboravljanja, pri ovom slučaju pore su otvorene i upozoravaju. Neke više sile, ovozemaljski prisutne, ali sa natprirodnim moćima diktiraju igru. Pravila ne postoje i svaki pokušaj protivljena i pobune donosi gomilu problema. Prvo tehničke greške, potom i isključenja. Znamo kakav je bio epilog sa jednim Duletom…

Umesto da se potpuno nasuka, Obradović je poput Odiseja krenuo kući, da povrati izgubljeni imetak u svoj dom. Protivnici žele čitavo kraljevstvo i otimanje krune koja mu ponosno pripada. Njegovo vojevanje neće se završiti danas, kao što se ni u epu nije okončalo posle jedne ili pet godina. Borba je duga, a oslobađanje okova večno. Ukoliko uđemo u kontekst aktuelnog vremena, Partizan svoju borbu nastavlja sutra. I to ne u nekošenom polju, već onom pravom, košarkaškom, gde se ipak koševi računaju kao glavno merilo. Fortuna je nekoliko puta okretala leđa u minulom periodu. Nekada zasluženo shodno slabom pristupu, a često usled surovog pravila kocke koja ume da padne na crno i usreći sve prisutne, a itekako i da izneveri i razočara ogromna očekivanja. Prostora za kocku više nema.

Kako ono kažu – najmračnije je pred svitanje.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet