FudbalLiga Evrope

De Rosi: Na drugoj strani trava nije uvek zelenija

Evropski put Rome nije završen. Treću godinu zaredom igraće barem polufinale evropskog takmičenja, i u revanšu četvrtfinala Lige Evrope pobedili su Milan, trijumf pred svojim navijačima doneo im je dvomeč sa Bajerom iz Leverkuzena.

– Da bismo pobedili ovaj Milana, bila nam je potrebna izvrsnost. Trebalo nam je veliko srce, jer kada smo ostali sa deset fudbalera, morali smo da igramo intenzivno, ali sa inteligencijom i taktičkim znanjem. Samo trčanje okolo nije dovoljno. Zaista sam ponosan što sam trener ovakvog tima. Nije bilo lako, pošto je Milan veoma jak tim koji igra dobar fudbal. Videli smo juče da se Real Madrid branio, i mi smo to uradili kada je bio pravi trenutak za to.

Pobede Rome i Atalante i matematički su osigurali to da Serija A ima minimum pet predstavnika u novom formatu Lige šampiona. Upravo se ta dva tima i bore kroz ligu za tu poziciju, moguće je i da donesu šesto mesto ligi ukoliko neko od njih osvoji Ligu Evrope i istovremeno završi na petoj poziciji.

– To nije slučajno, jer je italijanski fudbal na visokom nivou. Možda se još sećamo nedavne prošlosti kada je italijanski fudbal bio najbolji od najboljih, ali druge lige su se pojačale. Imali smo i period kada smo se mučili, ali poslednjih pet ili šest godina imali smo italijanske timove koji su išli daleko u takmičenjima. Timovi u polufinalu Lige Evrope lako bi mogli da se nađu u Ligi šampiona, tako da moramo da pokažemo više vere u italijanski fudbal. Na drugoj strani trava nije uvek zelenija. Sa idejama, dobrim fudbalom i atmosferom kakvu vidimo na stadionu Olimpiko i San Siru, igrači i dalje žele da dođu ovde i igraju u Italiji.

U ovih par meseci Danijele De Rosi se etablirao kao jedan od predstavnika mlađe garde italijanskih trenera, stao u red onih kojima se predviđa svetla budućnost.

– Nastavljamo da stvaramo trenere koji impresioniraju na ovom nivou. Ponekad vam je potrebna prilika da otkrijete da li je trener premlad ili neiskusan. Kao što rekoh, ova prilika je pala sa neba i zgrabio sam je obema rukama. Juče smo videli Karla Anćelotija po, čini se, 100. put kako ide u polufinale Lige šampiona, tako da će škola italijanskog fudbala uvek donositi zanimljive trenere. Mlađe trenere vidimo sa različitim idejama, jer su možda na njih uticali trendovi iz poslednje decenije, dok će stariji treneri ostati pri idejama zbog kojih su osvojili više trofeja. Ranije smo govorili da je italijanska škola najbolja za taktiku, i možda je to bilo malo preterivanje, ali svakako vidimo mnogo zanimljivih ideja i bivših igrača poput mene koji su željni da se upuste u ovaj fascinantan posao.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet