ATPTenis

Đoković: Kritike su u redu, licemerje ne

Srpski as je drag sagovornik medijima ali je na jednoj konferencija na Australijan openu prokomentarisao i drugu stranu ovakvih interakcija.

– Znamo da se najčešće igrači pitaju oko mečeva i onoga što se danas desilo ili im predstoji, ili pak, nečeg što je vezano za određene teme koje su aktuelne u svetu tenisa, kao što je bilo pitanje o mogućem ujedinjenju ATP I WTA organizacija. U tom slučaju mediji žele iz vas da izvuku određene informacije, a to me ponekad stavlja u neprijatnu situaciju jer ne želim uvek da budem pitan o nečemu što bih radije nazvao ’političkim’ temama u tenisu. To je izuzetno nezgodna teritorija gde bukvalno osećaš da ćeš nadrljati šta god budeš rekao. Ponekad se zato treba držati opštih mesta i ne ulaziti temeljno u detalje i određenu diskusiju, a ponekad – jer sam ja takav kakav jesam – želim da produbim određenu temu jer smatram da je važna. Na US openu sam pričao o temi kladionica, i primetio sam da se nije pisalo dovoljno o tome. Po mom mišljenju je to tabu-tema koja zaslužuje veću pažnju. U našem društvu brinemo o tome kakva budućnost naš čeka i kakav svet ostavljamo našim mlađim generacijama, a ne želimo da pričamo o temi kladionica, jer su možda i neki viši ekonomski interesi u pitanju. Upravo je otvoreni razgovor na tu temu prvi korak u procesu koji bi mogao da donese pozitivnu promenu po toj temi. To je tema o kojoj volim da iznesem svoj stav u razgovoru sa medijima – bio ja pitan o tome ili nečemu drugom, i koristim priliku da u okviru odgovora ubacim taj element i pokrenem diskusiju po tom pitanju. Postoje teme o kojima volim da razgovaram a da mediji nisu toliko zainteresovani za njih, i tu stalno igramo neki ples na ’tankoj žici’ sa vašim kolegama. To je priroda današnjih medija i način na koji se informacije prenose širom sveta danas.

Kako je Novak Đoković direktan po mnogim osnovama, nije se libio i da iznese konkretne primere onoga što mu smeta u medijima.

– Eto, pre nekog vremena sam video da je jedan američki novinar napisao da Novak otpušta ceo tim i ulazi sa Saudijcima u razne aranžmane. Kada ljudi pokrenu neku priču koja nema veze sa stvarnošću – to može da ti naškodi i napravi veliku štetu i tebi, i brendu, i celom timu – ostavivši vas da morate da se nosite sa posledicama takvog nesuvislog gesta, izmišljotine. Imamo i dugogodišnji primer još jednog novinara iz iste zemlje koji se već godinama bavi jednim teniserom iz Nemačke, a da se pre toga na sličan način odnosio prema meni. Srećom, to je ređe slučaj u poslednje vreme, ali je svojevremeno ličilo na neprestajnu hajku, želju da se bukvalno stvori konflikt. Ja zaista ne razumem takvo ponašanje, takva nastojanja i ciljeve. Ako zaslužujem da budem kritikovan, pa i na oštriji način – to je sasvim u redu, ali ako neko želi da piše o nečemu, a da pri tom izbegava da mi to kaže u lice – to je onda licemerno i ne volim takve gestove. Nažalost, to se dešava i više puta sam to doživeo u sali za medijske konferencije.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet