FK PartizanFudbalSrbijaVESTI DANA

Duljaj: Baždar je raščistio glavu, Goh nije potpuno spreman

Poput ostalih superligaša i Partizan se suočio sa problemima organizacije priprema na Kipru. Uprkos svemu tome, uključujući otkazivanje generalke, šef struke je zadovoljan urađenim u datim okolnostima.

– Zadovoljan sam kako je ekipa trenirala i izgledala, s obzirom na uslove. Nije bilo incidenata, igrači su i pored jako loših terena za trening odradili veći deo planiranog. Ova poslednja provera koja je trebalo da se igra nam je iskomplikovala neke stvari jer smo imali samo tri utakmice za 14 dana. To nam je pokvarilo utisak. Najbolje se ulazi u formu kroz utakmice, to nije ništa novo. Planirali smo da većina igrača odigra 90 minuta, jer je to potrebno, ali šta je tu je. Moramo da modifikujemo nešto u radu do početka prvenstva, da vidimo šta ćemo i kako ćemo. Po programu tim treba da ima tri slobodna dana. No, mi praktično ni tri dana na Kipru nismo izlazili na teren, što je mnogo. Ipak, nema kukanja, idemo napred, imaćemo još šest dana da se spremimo za Javor.

Za razliku od letnjeg prelaznog roka kada je dobar deo pojačanja došao nakon priprema, novajlije su sada bile na raspolaganju stručnom štabu.

– Veoma je važno što su svi prošli pripreme, nije nam sada potreban proces upoznavanja. Lakše igrači ulaze u formu na taj način, jer im je sve poznato, a letos je bez priprema bilo jako teško. Čak i ako neko trenira individualno, nije isto, još ako nemate utakmice, to komplikuje situaciju. Tako je bilo sa Zahidom, Kaluluom, Severinom, Medinom. Recimo, Zahid je, posle određenog perioda, sam rekao da je spreman i počeo je da igra. To su pozicije gde morate da igračima dajete šansu malo, po malo. Da postepeno ulaze u ritam.

Kakvi god da su bili uslovi unutar kluba i rezultati, jedno se nije menjalo – crno-beli su se držali zajedno i stvarali sjajnu atmosferu.

– Atmosfera je izuzetno važna. Igrači imaju svoja četiri zida, svlačionicu. Oni kontrolišu sami sve. Meni olakšavaju posao. Imamo odličan kolektiv. Oseća se zajedništvo, bez obzira na to što imamo igrače iz svih krajeva sveta. Oseća se kao da su svi dugo tu, prava porodična atmosfera vlada. A ona je najvažnija za mir i dobar rad.

Miloš Krunić je bio sa timom od ranije, Partizanu su se tokom zimskog prelaznog roka priključila četvorica novih fudbalera.

– Pravili smo analizu i tražili igrače koje možemo da dovedemo. Klub je izdvojio prilično novca za pojačanja, pre svega Jung-Džun Goha, za koga je plaćeno preko milion evra. Vodili smo se logikom da dođu mladi igrači, gladni uspeha, dokazivanja. Goh, eto, ima 22 godine, Ovusu slobodan sa 26 godina, Kastiljo 19, Miličić takođe ima 19 godina, ali, nažalost, ima povredu koja nije teške prirode, biće mu potrebno vreme da se vrati. Oni će podići nivo ekipe. Neko će ući pre u formu, neko kasnije i dobro je što je Partizan sada brzo reagovao i doveo pojačanja na vreme.

Četiri igrača su potpisala ugovore sa Partizanom, Danil Kastiljo je izuzetak, došao je na pozajmicu iz Šahtjora,

– Pre nego što je došao, pričao sam sa skautima iz Šahtjora i sportskim direktorom Darijom Srnom, rekli su mi da je stidljiv, ali ovde se posle nekoliko dana vidi osmeh na licu. To je pokazatelj da vlada pozitivna atmosfera i ono što uvek ističem, atmosfera je jedan od ključnih faktora za dobar rad i uspeh. Mlad je igrač, došao na pozajmicu bez prava otkupa, morali smo da reagujemo brzo posle odlaska Ilića i Belića. Kastiljo je kao zamena za Belića, igra na poziciji “šest” i “osam”, uz to ga nismo platili. Imao je ponude drugih klubova gde je imao obećanih 75 odsto utakmica, ali se odlučio za nas i to je neki pokazatelj. Ako je neko nekad bežao od Partizana, sada ljudi hoće da dođu, nude se i sami. To je pokazatelj da je Partizan i dalje živ.

Vrti se pitanje bonusa posle odlaska Mihajla Ilića i povrede Nemanje Miličića, možda je to prilika za Sameda Baždara.

– Videćemo kad se vratimo u Beograd. Svi koji su ovde su sjajno radili. Baždara moram da pohvalim, odlično je odradio pripreme. Raščistio je sa svojom glavom, podredio se timu i sve pohvale za njega. Pričali smo, rekao sam mu da mora da nastavi da radi još jače i sačeka pet minuta, pa kada se pojave, da ih iskoristi. Ima dosta bonusa, treba uklopiti. Nije lako, ali odluke moraju biti donete.

Kadrovske promene bi mogle da promene ulogu Gajasa Zahida i pomere ga ka sredini, on je tokom prethodne polusezone bio pomeren levo.

– Zahid je igrač koji pokriva više pozicija. Igrao je polu levo jesenas, ali nije krilo. Često je igrao u centralnom delu, pojavljivao se između linija. Odlično se snalazio sa Nathom, stvarao šanse, bio u protivničkih 16 metara, opasan po gol. Nema problema za njega gde god da igra. Takođe. Goh će doneti mnogo toga, a to je dodatna brzina, agresivnost. Kada sam postao trener Partizana želeo sam agresivne igrače, koji mogu tokom cele utakmice da igraju na visokom nivou. Agresivni napadači su uvek dobrodošli.

Partije tokom jeseni su donele zanimljive transfere pomenutom Iliću, te Kristijanu Beliću. Bilo je mnogo interesovanja i za Mateusa Saldanju.

– Mnogo nam to znači. Pored interesovanja bilo je i ponuda za nekolicinu igrača, posebno za Saldanju, bio na meti mnogih. Rekao sam nekoliko puta već da će Partizan biti na slatkim mukama da zadrži neke igrače. Videli ste gde je otišao Ilić, gde je Belić. Voleo bih da u budućnosti nastavimo sa tom praksom, da ukoliko dovodimo igrače da to budu mladi, da se brzo uklope, donesu rezultat i da se na njima profitira. To je bila moja ideja i to se ostvaruje, a i klub sve to prati.

Skoro da se može reći da je novajlija i Nejtan de Medina, malo je igrao tokom jeseni, trebalo bi bar na početku naredne polusezone da bude starter.

– Medina igra na specifičnoj poziciji u odbrani, gde ne možeš štopera da ubaciš 15 minuta da igra, kao napadača ili krilo. Ulaze samo u nekim posebnim momentima, ako se neko povredi. Miličić je došao da pomogne Partizanu kao bonus. Povreda nam remeti koncepciju, zato je Medina sada u prvom planu i verujem da će dobro odraditi posao. Ali da sačekamo još nekoliko dana, ima dosta varijanti oko bonusa, treba iskombinovati. Nije lako, no, odluke moraju biti donete. Takođe, ne možemo očekivati da će Goh igrati odmah u punom ritmu, jer nije spreman u potpunosti. Odradio je samo nekoliko treninga sa reprezentacijom pre dolaska u Partizan i biće mu potrebno vreme, kroz mečeve će ulaziti u formu.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet