EvroligaKošarkaVESTI DANA

Evroliga u velikim problemima, sadašnje stanje vodi u propast!

Zaključak je relevantnih stručnjaka.

Iako je sada već bivši prvi operativac Evrolige, Đordi Bertoumeu, hvalio reforme, novi format i sve odluke donešene u prethodnim godinama tvrdeći da cifre nesumnjivo dokazuju da takmičenje napreduje, istina je drugačija. Elitnom takmičenju i evropskoj košarci su promene neophodne jer u ovakvom stanju pitanje je trenutka kada će doživeti krah.

Do određenih kadrovskih promena će sigurno doći ali novo rukovodstvo ne očekuje nimalo lak zadatak. Izveštaj neprofitne organizacije European Basketball Advisory Group predstavlja poslednje u nizu upozorenja čelnim ljudima evropske košarke i poziva na temeljne reforme.

U ovom izveštaju se navodi da izuzev Albe svi ostali evroligaši tokom sezone gube veliki novac. Umesto da se osmisli model funkcionisanja koji bi bio finansijski održiv pravilnik takmičenja koji se odnosi na finansijski fer-plej dozvoliće u narednom periodu klubovima da funkcionišu i sa gubicima većim od 50 odsto budžeta. Jasno je da način na koji su klubovi do sada funkcionisali predstavlja neki vid finansijske crne rupe i da klubovi u poteri za rezultatom troše mnogo više nego što prihoduju i da na duže staze kompletna evropska košarka gubi.

U zaključku se navodi da će promene koje moraju da uslede morati da budu istinske, ne samo kozmetičke. Navodi se da je način rukovođenja Evroligom uz sukob FIBA glavni uzrok ovih problema te da će neki novi ljudi morati da promene kompletnu filozofiju i pristup. Ukoliko do takvih promena dođe i izgladi se sukob između dve organizacije, autori izveštaja tvrde da postoji veliki potencijal da evropska košarka postane profitabilan sport.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet