ABAKošarkaVESTI DANA

,,Kao klub koji je suvlasnik ove lige sa ostalim klubovima učesnicima, smatramo da je postojeća situacija neprihvatljiva i neodrživa“

Nekako smo i navikli da se pred plej-of ABA lige klubovi oglase po ovom ili onom pitanju. Ovoga puta tema je nacionalni ključ zbog koga Zlatibor kao osvajač ABA 2 lige nema garantovano mesto u elitnom rangu povodom čega se saopštenjem oglasila Crvena zvezda.

Kao klub koji je suvlasnik ove lige sa ostalim klubovima učesnicima, smatramo da je postojeća situacija neprihvatljiva i neodrživa, i želimo da dobijemo konkretan odgovor na ovo pitanje pre 30.aprila 2022. godine kada bi dva srpska kluba trebalo da odigraju prvi meč razigravanja za opstanak (ili plasman) u prvi rang takmičenja regionalne lige.

Zato javno postavljamo pitanje, zbog čega dva srpska kluba, od kojih jedan nije pretposlednji na tabeli prve regionalne lige, i drugi koji je osvojio drugu regionalnu ligu moraju da ‘razigravaju’ kada propozicije takmičenja za narednu sezonu još uvek nisu donete?! Na sastancima klubova i sednicama Skupština tokom takmičarske sezone 21-22 zaključeno je da postoji potreba da se društveni ugovor menja. U radnoj verziji istog su dva predloga vezana za temu ‘nacionalnog ključa’ i broja klubova iz jedne države: Ili neće biti ograničenja i ‘nacionalnog ključa’ ili će maksimalan broj klubova u ligi od 14, biti šest. Ta promena je neminovna i dogodiće se tokom leta, što znači da klubovi imaju mogućnost da izglasaju dve promene: Ili regionalna liga sa 14 klubova uz maksimalno šest klubova iz jedne države ili više neće biti nikakvog ograničenja.

Da li će se po promeni pravila koja neminovno slede, poništiti baraž utakmice Borca i Zlatibora, a onda to doigravanje odigrati klubovi koji po plasmanu to treba da urade, nije pitanje za KK Crvena zvezda već za rukovodstvo lige i klubove suvlasnike lige. Kao klub koji je zainteresovan za razvoj i napredak ove lige, imamo svaku odgovornost da ukažemo na nepravilnosti ove vrste, što i činimo, posebno one koje direktno utiču na regularnost takmičenja! KK Crvena zvezda je u više navarata predlagala da se ukine maksimalan broj klubova iz jedne države i da oni klubovi koji sportskim rezultatom izbore plasman u ABA 1 ligu budu i učesnici ABA 1 Lige. O daljim koracima i epilogu ovog slučaja KK Crvena zvezda će i dalje obaveštavati javnost, a u kom smeru regionalna liga želi da ide – videćemo već 30.04.2022. godine.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet