ATPTenisVESTI DANA

Maraton, teniski šah, spektakl – zovite ga kako hoćete, Novak je prošlost, sadašnjost i budućnost!

Srpski teniser revanširao se Danilu Medvedevu za izgubljeno finale US Opena pre dve godine i osvojio svoj 24. grend slem – 0:3 (3:6, 6:7, 0:3).

Početak meča obećavao je spektakl, dugi poeni na Đokovićev servis, prvi gem je dovršio sa dva asa. Ispostaviće se da je naš igrač mnogo brže i lakše dobio prvi gem na servis Medvedeva, i to sa nulom. Potvrdio je Novak brejk, poveo sa 3:0 pre nego što je ruski igrač dobio jednu šahovsku partiju na teniskom terenu zvanu gem. Izazov je bio dobiti sledeći, prvi put je Medvedev imao šansu da se bar približi brejk lopti, Đokovićevi izlasci na mrežu razbili su tu nadu. Pada Đokoviću procenat prvog servisa ali mu to ne utiče na igru, šeta Medvedeva po terenu, uveo ga je u nervozu dovoljno da ima dve set lopte na njegov servis, ne i da ih iskoristi. To je učinio na svoj servis, sve vreme gledamo duge i sjajne razmene udaraca, ruski igrač je u jednoj takvoj poslao loptu u aut za kraj prvog seta – 3:6.

Neobično mnogo duplih grešaka pravi Medvedev, to ga ne sprečava da igra agresivno i servira isto tako, morao je da dobije maratonski gem na početku drugog seta. Đoković je svoj prvi dobio nulom, izlascima na mrežu naterao je protivnika na greške. Još jednom je Rus morao da dobije gem na razliku, Novak i drugi vezani sa nulom na svoj servis. Utisak je da Medvedev fizički više pada u ovim trenucima, naporan ritam uzima svoje, ima duplo više neiznuđenih grešaka, i opet, tesan gem za njega, Đoković treći nulom. I u četvrtom gemu na servis ruskog igrača gledali smo maraton, morao je da spašava i brejk loptu.

Osmi gem drugog seta nas je zabrinuo, Đoković ne izgleda dobro fizički, napravio je prve dve duple greške, Medvedev imao prvu brejk loptu na meču. I šta onda biva, Danilov fantastičan ritern Novak pretvara u još lepšu dijagonalu i sa dva izlaska na mrežu preokreće gem. Dobio je i Rus jedan gem nulom, na kraju je Novak bio pod pritiskom. Servirao je za taj-brejk, dve duple greške vodile su ka set lopti za rivala, novim uspešnim izlaskom na mrežu najavio igru živaca koju je i dobio, ali sledi još teža. Medvedev je bolje otvorio taj-brejk, poveo 3:1, Đoković nanizao tri poena, ali onda izgubio dve neverovatne razmene. Šta više reći o mentalnoj snazi našeg najboljeg tenisera, ne da ga to nije slomilo nego je napravio niz poena, kod set-lopte i mini brejk, Danil je poslao loptu u mrežu – 6:7 (5:7).

Tri relativno brza gema na otvaranju trećeg seta, u četvrtom su greške Medvedeva donele dve brejk lopte, kod prve je ruski igrač loptu poslao u aut, rani brejk za Đokovića. Ništa nije gotovo, duplom greškom Novak sada uzvraća dve brejk šanse protivniku, loptom u aut i ribrejk. Nema toga što ovo finale ne može da nam ponudi, treći brejk u nizu, dobio je Đoković odmah šansu da povrati momentum, Medvedev ponovo šalje loptu u mrežu pod pritiskom. Nema greške sada, Novak je nulom potvrdio brejk, na gem je od pobede. Ne da se Medvedev, svaki poen večeras je između njih dvojice epski, opstao je u meču, Đoković servira za pobedu. Izlazak na mrežu, Medvedev dva puta u aut za meč loptu, pa u mrežu za pobedu – 3:6. Đokovićev 24. grend slem, četvrti US Open, granice ne postoje.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet