FudbalItalija

Marota: Sve se vrti oko kvaliteta spektakla

Italijanski novinar, Marko Belinaco, u svojoj knjizi pod naslovom Novi fudbalski ratovi pokušao je da prikaže neko vreme kada je u fudbalu bilo manje novca a više romantike, što je jedan od čelnika Intera prokomentarisao u kontekstu današnjice kada je pokušaj Superlige za mnoge bio pokušaj da se to vreme potpuno zaboravi.

Embrion Superlige začet je u Premijer ligi čiji su timovi odmah napustili tu ideju. Ona nije bila ništa drugo nego vapaj za pomoć. Superliga je bila pre svega potraga za održivošću. Ali, u evropskom kontekstu gde svi modeli osim Premijer ligei Bundelige koja ima posebna pravila u pogledu vlasništva, jedva preživljavaju, postoji veoma jaka veza između klubova i navijača. U međuvremenu, Italija, Španija i Francuska su u teškoćama. Ali, sve se vrti oko kvaliteta spektakla. Ako je loš, ne idete da gledate. Za fudbal važi isto kao za filmove ili pozorišne predstave. Plaćate kartu ako postoji emocionalna veza. Vera u tim je dogma, pravi navijač vas prati čak i ako ispadnete iz Serije A. Ali, većina njih su oni koji traže spektakl. Moramo da pronađemo organizacioni model koji uključuje i strane investicije, što je neophodno. Ako stignu velika sredstva za kupovinu klubova, to je zato što imaju gotovinu, koju mi danas nemamo.

Konstatovao je Marota da se danas i fudbal pretvorio u proizvod koji je podložan širokim masama i njihovom ukusu.

Nijedna mušterija ne vrši pritisak na fabrike za proizvodnju flaša ili kolača, a u fudbalu smo podložni sudu svakog vikenda, što dovodi do dve stvari. Tokom 80-ih i 90-ih vlasnici mnogih klubova su zapali je u haos, jer nisu mogli da izdrže pod pritiskom navijača i prodali su veliki deo sredstva da održe korak. Danas, kada bismo 100 navijača pitali da li žele klub koji dobro radi i završi na petom, šestom mestu, ili bi radije tim koji pobeđuje, ali s velikim problemima u budžetu, 90% njih bi odgovorilo ovo drugo. Dakle, nemamo kulturu poraza koje doživljavamo kao tragediju. Kada odete na stadion, tri su moguća rezultatska ishoda: pobeda, poraz i remi. Međutim, ima i faktora koji ne zavise od vas. Jednačina da ako više trošiš, više i dobijaš, važi poslednjih 20 godina. Ali nije uvek ista.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet