KošarkaMundobasket 2023VESTI DANA

Pešić: Aleksa i svi su ovaj nivo odbrane pokazali u svojim klubovima

Kako smo rekli u nekoj od prethodnih prilika, svaka sledeća je najbolja, pa je tako Srbija kvalitet svoje igre podigla za stepenik više u polufinalu Mundobasketa protiv Kanade.

Ponosan sam na sve. Velika pobeda, ponovili smo još jednom veliku utakmicu. Za mene najbolji defanzivni tim je Kanada, ali, ni mi nismo loši, to smo pokazali. Ne samo da možemo da igramo odbranu, već i tranzicioni napad. Bitan detalj u pripremi utakmice bio je da Kanadi oduzmemo poene iz tranzicije. To je bio ključ. Takođe, igrali smo odličnu odbranu “jedan na jedan”, posebno na Šaju, jednom od najboljih igrača koje sam gledao, pritom je još mlad. Njegovo prisustvo nateralo nas je da ga izbacimo iz utakmice. Uspeli smo i to na ozbiljan, pravi način.

Ređa Svetislav Pešić pohvale, njegovi igrači nadmašili su Kanađane u svakom segmentu igre i stavili sebi medalju u džep.

Za mene je mnogo bila važna treća četvrtina, da odgovorimo na njihovu agresivnost. Nije bilo loše, ali moramo još moramo da učimo. Bili smo bolji u skoku od ekipe koja je bolja u ofanzivnom skoku. Kontrolisali smo skok, mada nismo igrali najbolje u napadu, bar ne kako sam očekivao za poslednju četvrtinu, ali, završili smo posao i otišli u finale.

Viralan je postao video u kome Nikola Jović proslavlja pobedu na putu ka svlačionici, mladi as je otkrovenje ove reprezentativne akcie.

Nikola je jedan od najboljih i najtalentovanijih igrača u Evropi, bez sumnje. Prošao je sve selekcije Srbije i osvajao medalje. Igrao je kvalifikacije za Mundobasket još u vreme kada je bio u Megi. Stalno napreduje, ne samo zato što ima 20 godina, već ima novi izazov, projekat u Majamiju. Ima duh, može da igra na više pozicija u odbrani i napadu. Potrebno mu je da igra. Za njega je mnogo važno da se bori i dobije poštovanje sudija. Pokušavam da mu pomognem. Napreduje kao igrač, osoba, raste uz igrače poput Stefana Jovića, Bogdana, Dobrića. Sada je zaslužio poštovanje svih. Ovo je samo prvi od, nadam se, mnogo njegovih uspeha i nadam se da će biti važan deo Srbije u budućnosti.

Svetska košarkaška javnost oduševljena je izdanjem Alekse Avramovića, selektor je dodao i Ognjena Dobrića.

Ne bih to komentarisao, ovde sam na konferenciji da objasnim pobedu ili poraz, u ovom slučaju trijumf. Odbrana počinje od plejmejkera, a završava se na centrima. I onda se kao lanac sve nastavlja. Ako jedna karika u lancu pukne – gotovo je. Uvek je najvažnija odbrana na spoljnim igračima. Što je još važnije, visoki igrači koji posle toga dolaze u šansu da igraju dobru odbranu, daju ogromno poverenje svojim bekovima. Zato sa velikim samopouzdanjem mogu da igraju protiv igrača kakav je Šaj. Aleksa i svi su ovaj nivo odbrane pokazali u svojim klubovima, Aleksa i Dobrić su srećni što su ovo uradili. Aleksa je za ovo živeo. Svi su im priznali doprinos pobede. Pričamo o Dobrićevoj odbrani, a on je dao 16 poena uz više od 60 odsto iz igre. O čemu pričamo.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet