KošarkaSrbijaVESTI DANA

Pešić: Nisam toliko loš trener kao što mislite

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, obratio se medijima uoči utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

 Ne bih potcenjivao to što je naša ekipa u prvim prozorima u prvoj rundi uradila, kroz tu prvu rundu je prošlo 23 igrača, to nije bilo dobro, jer nismo mogli da ostvarimo nikakav kontinuitet, jer je košarka timski sport. Trener je imao priliku i da vidi šta se dešava ovde u Srbiji. Da se vidi šta nam je ostalo od potencijala i koji su to momci koji mogu da nas predstavljaju i sada smo dobili kompletni uvid, jer da toga nije bilo možda ne bi ni znali da neki igrači postoje. Da se ne pomisli loše, naravno da je to takmičenje i ta prva runda nije bila selekcija za budućnost za one sledeće OI posle Pariza, ne gledamo toliko daleko, ali je objektivno da je i tim momcima i stručnom štabu bilo teško da naprave kontinuitet. Igrali smo protiv dve veoma jake reprezentacije, Letonije i Belgije. Ali za tu našu ekipu bez kontinuiteta, igrali smo protiv reprezentacija koje su bolje od nas. To su i pokazali.

– Nisam toliko loš trener kao što mislite. Ali nisam ni toliko dobar da možemo da išamaramo obe te reprezentacije za dva dana. Malo bih vas ovom pričom uveo da razmišljate o našoj košarci, jer moraju da se sagledaju i realne mogućnosti. Nikakav ovde nije uvod da se traži izvinjenje, naš prvi cilj nije bilo da vršimo selekciju, nego da pobedimo.

Pešić je govorio i o sutrašnjem protivniku, selekciji Grčke.

– Na tih 23 igrača počinje druga runda. Ovo sada, došlo je 8 novih igrača, znači sa 31 igračem igramo ove kvalifikacije. To nije lako ni igračima ni trenerima, gledamo da iz toga napravimo koliko možemo pozitivnu situaciju. Mislim da smo uspeli kroz ove pripreme u avgustu da se skupimo da probamo da napravimo timsku hemiju koja je osnova za vrhunske rezultate i tu smo na putu da se svaki dan popravljamo, i u zajedničkoj komunikaciji već postajemo, da tako kažem, tim. Nadamo se da će se to možda videti protiv Grčke. Grčka nikada nije imala reprezentaciju kao što je sada u istoriji. Oni su imali čuvenu generaciju sa Janakisom i Galisom, to je odavno zaboravljeno, ali ova generacija koja se skuplja na neki drugi način i to je najbolja reprezentacija koju Grčka ima. Oni su sigurno najozbiljniji kandidat za medalju na Evrobasketu, u kompletnom su sastavu, imaju atletiku, brzinu, ne samo Janis nego i oba burazera, ovaj centar Kostas posebno. Imaju veliko iskustvo, od Slukasa, Kalatesa, Papanikolaua, tu su još dva igrača koja nemaju ime Kalatesa i Slukasa, ali su prošli i sito i rešeto na koje moramo da obratimo pažnju, to je Agravanis i Kaselakis. Sve je to jedna dobra ekipa. Nismo ni mi loši, rekao sam već da se nadam da ćemo to što smo uradili. Kada Srbija igra u Beogradu, ona je uvek favorit, biće puna dvorana očekujem da nas publika malo podrži zbog ove naše neuigranosti, da nam pomogne.

Naveo je potom i šta će biti cilj kada je reč odbrana na Janisu Adetokumbu kao glavnoj zvezdi Grčke.

– Dati mu ništa nećemo. Plan igre se saopštava igračima, tako da ono što hoćemo da kažemo o košarci, o načinu igre i ono što je prvi plan ukupno gledano je da smanjimo broj primljenih poena iz tranzicije, gde su Grci mnogo jaki. Možda i najveći timski kvalitet im je što veoma dobro trče, imaju tu atletiku i Janis i braća. I Kalates, iako to izgleda malo drugačije, on je jedan od najboljih u tranziciji. Naš plan je stoga kako smanjiti broj poena grčke reprezentacije iz tranzicije. Ima tu i pojedinačnih zadataka koje bi trebalo igrači da urade. Tu je i Dorsi koji je dobio posebno mesto u ekipi. Igrao je u Olimpijakosu dobru sezonu, ali vidim ovde da mu je trener dao više prostora i loptu u rukama. Oseća se komotno, preuzima mnogo odgovornosti. Janis je target za svaku odbranu, ali nije on sam. To je ekipa gde je i taj Dorsi i igrači na koje, ne samo da moramo obratiti pažnju, nego da se pripremimo i kako da ih napadamo. Ima tu detalja o kojima mi pričamo i treniramo, naglasio je Pešić.

Govorio je i o povredi Nedovića, ali i stanje Bjelice i Gudurića.

– Pao je na kuk. Dobro je, velika je njegova želja da se što pre oporavi, oporavlja se iznenađujuće dobro. Videću kojih će 12 igrača igrati protiv Grčke, a za Tursku možemo da promenimo svih 12. Sačekaćemo još jedan trening. Bjelica neće igrati ove dve utakmice sigurno, on je super, dobro, analize pokazuju da nije toliko teška povreda kao što smo mislili, Gudurić je trenirao, videćemo još večeras, videću pre treninga koliko je spreman. Ostali su spremni. Svaki dan je trening, iz velike želje napraviš neki suvišan pokret.

Spisak za Evrobasket objaviće 24 časa pre početka takmičenja.

Mi smo odredili 24 kandidata. A 12? Kad krenemo za Prag. Kad krenemo za Prag. Posle Turske dolazimo u Beograd, onda imamo još četiri, pet dana. Nećemo da žurimo. Mi prvog septembra letimo za Prag. Prvog letimo, drugog igramo. Odredićemo 24 sata pred prvenstvo, zaključio je Pešić.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet