KošarkaSrbijaVESTI DANA

Pešić: Svi brinu tuđe brige

Teže nego što to konačan rezultat pokazuje Srbija je savladala Finsku u prvoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

– Teško je kada igrate protiv ekipe kao što je Finska koja teži timskoj igri i agresivnoj odbrani, te forsiranju tranzicije. Uvek je važna treća četvrtina, a tada smo shvatili kako da igramo protiv njih i prilagodili se na njihovo trčanje. Pronašli smo ritam, uveli utakmicu u svoj tempo, spuštali lopte u reket odakle smo postizali poene preko Mitrovića i Petruševa. Imali smo 16 ofanzivnih skokova i veoma pametno smo igrali u drugom poluvremenu. Nije važno samo pobediti, naravno, zvanična je utakmica, ali ako dobijete još nešto kao što su večeras dva nova igrača Beslać i Đurišić koji su mislim prvi put zvanično nastupili. Do Olimpijskih igara odigraćemo malo utakmica i važno je da vidimo sve pojedince. Naravno, prioritet je kako pobediti utakmice, a potom videti šta imamo na raspolaganju od pojedinaca koji ranije nisu igrali za reprezentaciju. Veoma sam srećan zbog pojedinaca koji su pokazali talenat i spremnost da igraju za reprezentaciju. Uvek mi je važno da imam na raspolaganju više igrača, jer ne znamo kako će i kada će se završiti sezona u Evropi. Takođe, tu se postavljaju pitanja ko će igrati na Olimpijskim igrama. Naravno, važno je pobediti i dobiti još nešto, što je nama uspelo.

Sledi gostovanje u Tbilisiju u ponedeljak, Gruzija ga dočekuje ranjena nakon iznenađujućeg poraza u Danskoj.

– Svi se pitaju da li se u Danskoj igra košarka, ali igra se, kao i u Finskoj. Mi jesmo osvojili mnogo titula u prošlosti, ali svi napreduju. Pred nama je novi izazov u Gruziji da vidimo šta tamo možemo da uradimo gde će takođe biti rasprodata dvorana. Ako je moguće da i tamo pobedimo, to bi nam na kraju bio cilj.

Sastav je promenjen ali su atmosfera i timski duh reprezentacije ostali isti, uverava Svetislav Pešić, i to ga raduje.

– Atmosfera je bila i na prethodnom Evropskom prvenstvu. Svi su dali svoj maksimum kad je u pitanju timski duh i zajednička hemija. To se nastavilo na Svetskom prvenstvu, ali ništa ne uspeva kao uspeh. Posebno kod nas u Srbiji gde se samo gleda da li si pobedio ili izgubio. Nekada se izgubi, nekada pobedi, ja ne padam u nesvest ni u jednoj ni u drugoj situaciji. Naravno, uvek je lakše ako se postigne neki kontinuitet od tog novembra 2021. godine gde su igrači iz naših klubova stavili prioritet na utakmice Evrolige. Partizan je tada dao sve igrače, Crvena zvezda nije mogla. Ja deklarativnu podršku osećam svaki dan, ali suštinsku ne vidim, da to bude jasno. Sreća je da ovi igrači stave kao prvi prioritet reprezentaciju i to je to. Zbog toga se pravi atmosfera i želja da se bude bolji. Reprezentativni program propagira to da treniraš sa najboljima i igraš protiv najboljih. Ako želiš da se razviješ kao igrač, reprezentacija ti to omogući. To je dobro za igrače, ali i za sve klubove.

Baš pred ovaj meč ponovo su oživele glasine o tome kako će srpski selektor od ovog leta postati trener Dubaija.

– Svi brinu tuđe brige. Pred nama su Olimpijske igre, šta će se posle dešavati stvarno ne znam. Ništa ne planiram, ako mislite na Dubai, uopšte ne znam šta ću da radim. Imam nekoliko ponuda, ali do sada sam ja odlučivao o mojoj porodici. Sada će moja porodica da odlučuje. Hoću da dam ono što se od mene očekuje od priprema za Olimpijske igre. Šansa nam je velika, ne u smislu medalja, već da se dobro pripremimo i napravimo dobar tim. To su kratkoročni planovi i stvarno ništa ne razmišljam posle Olimpijskih igara.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet