KošarkaSrbijaVESTI DANA

Pešić: Važno je naglasiti da je kroz ekipu Srbije prošlo 23 igrača od Letonije u Beogradu do Letonije u Rigi

Ovu rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo naša reprezentacija završava utakmicom protiv Belgije uz podršku pune dvorane u Nišu.

Ovo je najlepša vest koju sam čuo od kako sam postao selektor, a to je rasprodata dvorana. Bili smo svedoci pre dva dana prepune dvorane u Rigi, svi pevaju, svi navijaju. Moram da priznam da sam im zavideo na tome. Kada smo igrali protiv Letonaca u Beogradu, bilo je 2.300 naših navijača. Raduje me što će sada dvorana u Nišu biti puna.

U susret duelu protiv Belgije a posle poraza u Rigi, selektor je govorio o zabrinjavajućem stanju u kome se nalazi srpska košarka.

Utakmicu protiv Belgije spremamo najbolje što možemo. Nama je kontinuitet ekipe ugrožen. Važno je naglasiti da je kroz ekipu Srbije prošlo 23 igrača od Letonije u Beogradu do Letonije u Rigi. To je samo dokaz da nema nikakvog kontinuiteta. To je alarmantna situacija, kao što je alarmantna situacija gde se nalazi srpska košarka generalno. Stalno se priča o zlatnim medaljama iz 2001. i 2002. godine i posle toga nije bilo ništa. Bilo je sjajnih rezultata i posle iako ih možda mnogi ne priznaju, samo mi nije jasno zašto se ne priznaju. Mi smo na prvenstvu Evrope 2001. godine igrali u četvrtfinalu protiv Letonije i pobedili smo sa 114:78. Danas, 20 godina posle toga. Letonija je protivnik protiv koga moramo da damo maksimum da bismo ih pobedili. Košarka je globalan sport, svi napreduju. Nije ni čudo što smo ih pobedili 30 razlike, a sada se borimo da ih pobedimo sa jednim košem razlike. Ovi momci ovde su spremni da izginu za dres Srbije i da daju sve od sebe na parketu protiv Belgije.

Pojasnio je Pešić kakva je trenutno realnost.

Živimo u prošlosti. Ne računamo da se ostale zemlje razvijaju. Zvanični prvak Evrope je Slovenija. Oni su igrali i Olimpijske igre, bili su u polufinalu. Mi nismo bili prvaci Evrope, nismo bili na Olimpijskim igrama. Oni su počeli pripreme odavno. Naš glavni protivnik je Letonija koja je takođe počela sa pripremema 15. juna. Obezbedili su uslove da se trenira kao u neko moje vreme. Pogledajte samo primer Hrvatske. To je reprezentacija koja nije osvojila medalju od 1995. godine. Upozoravam, ako se ne promene stvari u srpskoj košarci, nećemo ni mi osvajati medalje. Neće biti ni četvrtfinala ni polufinala, da ne govorim o medaljama. Vodio sam tu čuvenu reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila zlato u Bormiju 1987, mi smo tada tokom sezone sa tim dečacima imali kontrolne treninge, tokom trajanja klupske sezone. Kod nas sada kada se prave neki treninzi, polovina se ne pojavi. Tako nešto se ne dešava u Španiji ili Nemačkoj gde sam ja bio trener. Sve se to poprilično promenilo i sve se svelo na Partizan ili Zvezdu. Sve se svelo na Beograd. Svi sportovi su u Beogradu i sve važne stvari se dešavaju u Beogradu. Da se razumemo nije sve bilo med i mleko ranije oko reprezentacije. Bilo je problema, ali tada su ti problemi shvatani kao izazovi. Mi to sada nemamo. Mi na tome moramo da radimo, ja na tome radim, trudim se. Možda se to nekome ne sviđa, ali šta da radim. Radim kako znam, a mislim da znam puno kada je ova materija u pitanju. Mora da se zaboravi crveno-bela zastava ili crno-bela zastava. Mora sve da se spoji u srpski zastavu. Pričali smo mi kao Savez sa klubovima da nam pomognu oko svega, ja nisam protiv Partizana ili protiv Zvezde, ja navijam za sve njih da naprave velike rezultate. Očekujem od njih da u novembru i februaru da će nam dati igrače da pomognu reprezentaciji.

Ponovo je tema bio status Nikole Jokića.

Objasnili smo, postoji 28 dana po ugovoru NBA lige i FIBA tokom kojih igrači mogu da budu uz nacionalni tim. Ranije je to bilo 35, sada je 28. Ako bi Jokić igrao u ovim prozorima onda on ne bi mogao da počne četvrtog avgusta pripreme za Evropsko prvenstvo. Mi smo procenili da on ne igra ovaj prozor kako bi se pripremio za Evrobasket. On je inače već počeo sa priprema, indvidiualno. Odmah da kažem da je on jedan od retkih koji je meni poslao poruku da poželi sreću protiv Letonije.

Osvrnuo se Pešić i na preostale igrače koji nastupaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bogdanović je povređen, ne znamo ni da li će igrati prvenstvo. Doktori su u kontaktu sa njim. Pokuševski nije dobio dozvolu Oklahome da igra kvalifikacije, a za nas bi bilo izuzetno važno da igra, a i za njega bi bilo važno da se uvede u sistem reprezentacije. On je kandidat za Evrobasket. Bjelica i Marjanović su tu. Nemanja Bjelica je slobodan igrač i za njega ne važe pomenuta pravila. Situacija sa Dončićem i Slovenijom je karakteristična jer je on došao i rekao ja igram, Dalas je platio osiguranje od prvog dana priprema. To su stvari na koje jednostavno ne možemo da utičemo.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet