ATPTenisVESTI DANA

Povratak kralja na američko kopno!

Novak Đoković treći put osvojio Sinsinati, u neverovatnom duelu pokazao je Karlosu Alkarazu da još uvek nije odlazeći vladar ovog sporta – 1:2 (7:5, 6:7, 6:7).

Prva četiri gema obeležila je sigurna igra obojice finalista na svoj servis. Bez obzira na to kako ih je služio servis, činjenica je da su u tom periodu dozvoljavali protivniku maksimalno poen po gemu. Peti gem je doneo malo neizvesnosti, krenulo je kao u prethodnim, Alkaraz je stigao dva poena zaostatka, pa je Đoković morao da ga dobije na razliku. Nakon toga je srpski as dodao gas, razbio protivniku ritam riternima, izbacio iz zone komfora i došao do brejka sa nulom.

Pokazao se Španac ponovo kao tvrd orah, jednim fantastičnim i neočekivanim vinerom kao da je uhvatio Novaka nespremnog. Taj izgubljeni poen poremetio je Đokovića, izgubio je kontrolu nad dešavanjima, počeo da greši i odmah ispustio brejk prednosti, Alkaraz je svoj potvrdio nulom. Imao je srpski igrač poprilično problema da pronađe svoju igru, peti gem na njegov servis bio je ozbiljan test, uspeo je da se odbrani. Džaba, Alkaraz izgleda sve bolje na terenu, sve ga je teže ispratiti, sledeću priliku je iskoristio da oduzme servis Đokoviću, potom na svoj osvoji set – 7:5.

Odlični servisi na početku drugog seta dali su nam nadu da se Đoković budi, ona je ipak ovoga puta kratko trajala. Samo na momente je na svom nivou, to nije dovoljno da se na pravi način suprotstavi Alkarazu, štaviše, u trećem gemu je napravio novi brejk. Vidljivo je da Novak ima probleme sa kretanjem, pa i tako je uspeo da dođe do brejk prilike. Nije ju iskoristio ali nije ni odustao, baš naprotiv, kao da je rival malo potcenio situaciju, izdigao se naš igrač i oduzeo mu servis za 4:4.

Probudio se Đoković, razigrao, gem koji je dobio sa nulom kao da je i samog Alkaraza iznenadio, koji se ipak održao dovoljno da set odvede u taj-brejk. Bolje ga je otvorio naš igrač, stekao dva poena prednosti, imao i servis da je dodatno uveća ali je tada Španac nanizao tri svoja. Imao je Alkaraz i meč loptu, tada je Đoković ubacio u brzinu više, demonstrirao zašto ga nikad ne treba otpisivati i izborio treći set – 6:7 (7:9).

Manje-više obojica su bez problema dobili po dva gema na svoj servis u ranoj fazi trećeg seta, Đoković jedan sa nulom. Ostaje žal što u trećem pokušaju nije uspeo da iskoristi jednu od dve brejk lopte, baš tada je Alkaraz popravio svoj servis i spasao se.

Sedmi gem bio je dostojan pa finala grend slema. Maratonski period, pet brejk lopti za Novaka, četiri je protivnik spasao, ne i petu! Potvrdio je Đoković brejk, poveo sa 0:40, malo zakomplikovao ali nedovoljno da se spreči da povede sa 5:3.

Ovo je Novak kakvog znamo, u svom elementu, ali ni mladi protivnik ne zaostaje. Preživeo je Španac dve meč lopte na svoj servis i poveo sa dva poena prednosti u narednom gemu, imao i dve brejk lopte, prvi put od rane faze drugog seta.

Nije ovo za one sa slabijim srcem… Nanizao je Đoković tri poena za meč loptu, umesto toga Alkaraz ima treću priliku za brejk u ovom gemu. Pretvorio se ovaj gem u još jedan maratonski triler, dva vezana poena za meč loptu, pa dva za brejk priliku, četvrtu je Alkaraz iskoristio, još nije gotovo. U ovakvom meču se može uživati, pod uslovom da niste navijač jednog od aktera, u suprotnom teško ga je i opisati. Četiri brejk lopte je propustio Đoković, Alkaraz dobio tri gema u nizu i pritisak prebacio na njega da servira za taj-brejk. Samo Đoković može da napravi seriju od sedam poena u nizu, četiri da izbori taj-brejk i sa tri uzastopna startuje. Samo Alkaraz da svojim nizom odgovori, ali je poslednja reč bila kod srpskog igrača koji se trijumfalno vratio u Sjedinjene Američke Države – 6:7 (4:7).

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet