FudbalLiga šampionaŠpanija

Saki: Osnova Anćelotijevog rada je humanost

Niko se ne zavarava da je Real Madrid briljirao na Etihadu. Na drugi meč četvrtfinala Lige šampiona došli su sa namerom da defanzivnijom igrom dođu do rezultata kojim bi eliminisali Mančester Siti, što im je na kraju i pošlo za nogom.

– Anćeloti je tako dobar trener i toliko ubedljiv da je uspeo da natera špansku javnost – posebno zahtevnu kada je u pitanju zabava – da prihvati uglavnom defanzivnu igru. Ne znam da li je najbolji trener na svetu, ali sigurno je tamo. On zna sve o fudbalu, snalazi se sa iskustvom i mudrošću, ne dozvoljavajući da se nađe nespreman. Znao je da nije moguće otvoreno se boriti protiv Mančester Sitija, posebno zato što je imao toliko odsutnih u odbrani, pa se fokusirao na odbranu. To nije njegov uobičajeni pristup, pošto voli da dominira terenom, ali je to uradio dostojanstveno i pokazao zapaženu inteligenciju.

Često se potencira da je uticaj Karla Anćelotija na igrače sa psihološke strane ono što izvlači iz njih više nego sama taktika, priprema i ostalo. Arigo Saki se slaže s tim, rekavši da je popularni Karleto nenadmašan u tom pogledu.

– Osnova njegovog rada je njegova humanost, njegov senzibilitet, dijalog koji vodi sa svojim igračima. Ako ne uđete u umove igrača, ne možete očekivati od njih da rade do smrti kao što su radili u Mančesteru. Još jedan važan aspekt je da niko od šampiona koji su radili sa Karletom ne govori loše o njemu. To mora nešto da znači, zar ne? Prečesto se ljudski faktor ignoriše u korist sistema, modula i taktičkih pitanja. Umesto toga, Anćeloti je autentično svetska klasa u suočavanju sa ljudskim faktorom, dokazujući svojom karijerom da ovaj aspekt treniranja može da napravi razliku. Pobeđivao je u pet najjačih evropskih liga, uvek sa preciznim stilom fudbala i nikada protiv svoje prirode. Ostao je isti jednostavan, pouzdan i zabavan momak kojeg sam upoznao u leto 1987. i nikada se nije promenio. Prečesto uspeh ide ljudima u glavu i menja ih, ali Karletove vrednosti su čvrste, neuništive.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet