EvroligaKošarkaVESTI DANA

Savić: Mladi biraju Ameriku pre Partizana i Zvezde!

Problem mladih igrača postao je konstanta u Srbiji. Sve je manje talenata i igrača koje naši klubovi formiraju za reprezentaciju. U opširnom razgovoru za AS, sportski direktor Partizana Zoran Savić, otkrio je potencijalne uzroke ovog problema.

Sad razmišljaju o SAD. Neki poput Bogdana Bogdanovića su otišli u NBA već spremni, ali sada odlaze što pre, i agenti ih ‘guraju’ jer je razlika između organizacije i ugovora ogromna. Da mladi uspeju ovde je mnogo komplikovanije nego pre sedam-osam godina. Ranije ste mogli da potpisujete četvorogodišnje ugovore, a sada, najviše 2+1. Sa 18 ili 19 godina deca nisu fizički spremna za NBA, pa ih se mnogo vraća. Vratili smo Smailagića i Kuruca, koji nisu mogli da se dokažu. I još jedan faktor. Ranije je od 30 franšiza, 25 moglo da priušti dugoročan projekat i strpljenje sa mladima, jer je samo četiri ili pet timova razmišljalo o pobedi. Ali sada je obrnuto, 25 franšiza rade da bi pobedile. Nema strpljenja da se mladi treniraju četiri godine. Dončić je otišao sa 19, ali je to je učinio kao najbolji u Evropi. U svim kategorijama je bio najbolji. I pokazao je da mu je lakše da razvija igru u NBA nego u Evropi jer ima više prostora i koristi to što vidi košarku kao niko drugi. Ako je Evropa zainteresovana za talentovanog igrača, onda je i NBA. Boriti se protiv toga je veoma teško. A onda sa 60 igrača iz klubova srednjeg nivoa potpisuju dvosmerne ugovore, na pola puta između NBA i Razvojne lige. Sada i u NCAA počinju da potpisuju sponzorske ugovore i evo slučaja da igrač odlazi na fakultet jer je hteo da zaradi više novca. To je još jedan novi element koji će dodatno otežati evropskoj košarci. Real je recimo prošle godine pustio igrače u zamenu za veoma visoka obeštećenja, ali nije osvojio prvenstvo, niti su igrači uspeli u NBA. Ove godine, na primer, Oklahoma je dala skoro 20.000.000 dolara za igrače zbog toga što je bila ispod minimalnog budžeta. A za dve godine dolazi novi televizijski ugovor i priča se o ograničenjima plata po timu na čak 180 ili 190 miliona koje bi se povećavale svake sezone. Moramo da unapredimo objekte, da imamo dobro mesto za mlade da treniraju i obrazuju se. Sada 14-godišnjaci mogu da odu pre na trening Reala nego Partizana. Mislim da nema drugog načina nego im pokažem da je bolje da prvo uspeju ovde, pa tek onda odu u NBA, sa 23 ili 24 godine, kada budu spremni. Mladi trenutno imaju lične trenere, izgledaju kao teniseri, a najbolja priprema na svetu je sa reprezentacijom na leto. Ali to niko ne vidi u Srbiji. Oni žele brzo da završe stvari i zarade. Ako igraju, dobro je. A ako ne igraju, nisu zabrinuti jer će se vratiti, ali su možda izgubili dve-tri odlučujuće godine. U Srbiji trenutno ne vidim bolje mesto za napredak od rada sa Željkom Obradovićem – svakodnevna ‘klinika’ na treningu. Oni koji ovde uspeju imaće više opcija da ponove uspeh u NBA„.

Takođe, Savić je dodao da su oba naša kluba, Partizan i Crvena zvezda, mnogo udaljeni od eventualnog plasmana na F4, a sve u duhu predstojećeg završnog turnira Evrolige u Beogradu.

I Zvezda i Partizan, koji je poslednji put učestvovao na Fajnal foru 2010. godine, daleko su od toga, jer ima mnogo veoma dobrih timova. Odlazak na F4 sam po sebi je dostignuće, a ponoviti to više puta kao Real i Barselona je impresivno. Naš problem je što svi mladi talenti idu u NBA, sva deca sanjaju o SAD, a ne o Partizanu, Zvezdi, Realu, Barsi ili Olimpijakosu. Hendikepirani smo nedostatkom sjajnih domaćih igrača„.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet