FK Crvena zvezdaFK PartizanFudbalSrbijaVESTI DANA

Sporni penali kod večitih, sudijski eksperti u sukobu mišljenja!

Nije to strano srpskom fudbalu, ali teško da je bilo vikenda u kome je sama igra ovoliko bila u senci suđenja. U Surdulici su dosuđena dva penala, jedan poništen, na stadionu Rajko Mitić su dva ostala na snazi, čitali smo seriju saopštenja, a sada imamo dva suprotna mišljenja oko spornih jedanaesteraca.

Na jugoistoku Srbije je na poziv iz VAR sobe i nakon gledanja snimka poništen prvi penal dosuđen za Radnik protiv Partizana, Raka Đurović u razgovoru za Sportski žurnal podržava takvu odluku, čak smatra da je i onaj drugi dosuđen pod pritiskom.

– Apsolutno ispravno poništen kazneni udarac! Ljudi iz VAR sobe su nam pokazali da tu postoje da bi dali doprinos da se neke odluke preispitaju ili promene ako ima elemenata. Naš najbolji arbitar Srđan Jovanović bio je u VAR sobi i reagovao. Izvrgnućemo ruglu fudbal ako takvi kontakti budu prekršaj za kazneni udarac.

Jednom sudijskom ekspertu oponira mišljenjem drugi, Zdravko Jokić je tokom gostovanja na Areni sport rekao da je trebalo da se ostane pri prvobitnoj odluci glavnog sudije u Surdulici.

Sudija je gledao VAR i promenio mišljenje, zašto? Ne znamo, možemo da pretpostavljamo jer se radi o autoritetu sudije što je normalno. Setite se našeg meča sa Švajcarskom kada Feliks Brih nije konsultovao VAR kada je bio prekršaj. Šta je zaključak? Mislim da je sudija trebalo da ostane pri svojoj odluci, a VAR da podrži sudiju.

Ista stvar i kada je u pitanju prvi kazneni udarac dosuđen u korist Crvene zvezde protiv Čukaričkog, za Đurovića odluka nije ispravna.

– Prvi penal Zvezde je dobar za analizu za sudije i sportske radnike. U poslednje vreme smo svedoci da kod sudara glavama arbitar je dužan da prekida igru. Ovo je bila tipična situacije gde je mrtva lopta, oba igrača su krenula, a za delić sekunde brži bio je fudbaler Zvezde. Takve situacije ne bi trebalo da se sviraju kao kazneni udarac, zato što je efekat postignut, došlo je do sudara, a nema nijednog drugog elementa koji bi upućivao da ima smisla svirati prekršaj defanzivca.

I na ovu temu Jokić ima suprotno mišljenje, iz njegovog ugla ova odluka je na mestu, što je pokušao da objasni.

– Kada dva igrača stoje jedan do drugog i skaču visoko za loptu, igra teče dalje. Ali, ako jedan kasni, kao što je igrač Čukaričkog, pošto igrač Zvezde udara loptu i tek onda stiže igrač Čukaričkog i udara ga u glavu, to je prekršaj. Lopta je u terenu i svaki nepravilan start se dešava. Imamo to u međunarodnim utakmicama kada golman zakasni i udari golmana u glavu i to je prekršaj. Sada je igrač Čukaričkog zakasnio i snažno udario igrača Zvezde što je prekršaj.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet