EvroligaKK Crvena zvezdaKK PartizanKošarkaVESTI DANA

Tektonske promene u Evroligi – šansa za večite!

Prema navodima specijalizovanog košarkaškog portala iz Litvanije, BasketNewsa, vrlo je izvesno da od 2026. gledamo potpunu drugačiju Evroligu.

Već određeno vreme, što tajno, što polako javno i transparentno, pokreće se tema reorganizacije elitnog takmičenja Starog Kontinenta. Ratna dešavanja u Ukrajini, odnosno Bliskom istoku pomerila su dešavanja sa striktno sportskog na (geo)politički aspekt. Biznis je zavladao košarkom i priliv novca je prekopotreban. Upravo se na Bliskom istoku trenutno događa rađanje novog velikog projekta, Dubaija. Svakako da se prati i evropsko tržište, odnosno primarno Pariz, Istanbul i London. Tu su naravno i Večiti sa svojim motivima i kartama koje su izneli ispred borda Evrolige. Kako piše BasketNews, 2026 bi trebala da bude ključna godina za navedene faktore, a među njima su (naravno) i višegodišnje licence.

Kada je reč o Dubaiju, kao aktuelnom i gorućem pitanju za čelnike Evrolige, skoro je sigurno da će naredne sezone debitovati u Evrokupu. Ostaje još da se dokuči hoće li regionalno prvenstvo pružiti ruku saradnje ekipi iz Emirata i otvoriti vrata svog takmičenja. Jasno je da se globalno posmatrano, ostatak sveta približava arapskom svetu i da je neminovnost priključenja jedne takve finansijske injekcije u Evropu. Dubai je ove sezone bio domaćin „ANGT“ turnira, a obećava još kvalitetniju i skektakularniju organizaciju završnice seniorske Evrolige. Licenca se čini kao dogovoren posao, a ono što bi zapravo trebalo da prestavlja novost jeste plan dodatnog proširenja na tržište Bliskog Istoka. Napravila bi se liga za klubove iz tog dela Azije, pod pokroviteljstvom Evrolige i velikim sponzorstvima poput Fly Emirates.

Nešto zapadnije, na teritoriji ruske države, jasno je da košarka već dve godine pada u drugi plan. Iako se njihovo nacionalno prvenstvo redovno održava, pristup evropskim takmičenjim je misaona imenica. BasketNews ističe da je moguća šansa da CSKA izgubi status akcionara, dok se o Zenitu i Uniksu sve ređe i manje govori. Kako god, u ovom momentu, povratak pomenutih timova se čini nemogućim.

foto: Euroleague

Dolazimo do najvažnije teme, a to je učešće beogradskih Večitih. Srpski predstavnici se nadaju dobijanju stalne i višegodišnje A licence i stoga znatno mirnijem pristupu sledećim sezonama. Litvanski izvor piše da je možda 2026. prava godina da se upravo ta dilema razreši. Stabilni budžeti su glavni adut, ali ne treba nikako izostaviti ni navijačke baze, odnosno bezmalo uvek rasprodatu beogradsku Arenu. Evroliga je samo od Zvezde i Partizana prihodovala ogroman novac od medijskih i internet platforma, odnosno privukla masu zainteresovanih gledalaca.

Ekipa koja takođe pretenduje za stalno prisustvo u Evroligi i sa isto tako bogatom istorijom je Virtus. Bolonjska vedeta je jedno od najprijatnijih iznenađenje tekuće sezone i gotovo izvesno će se naći u doigravanju. Osvojen je Evrokup i na osnovu takvog uspeha je Virtus i ušao u društvo najboljih. Sada bi želeli da se među elitom što duže i zadrže. Finansijska potpora je prisutna, a ni uticaj čuvenog Segafreda kao naslovnog sponzora nije zanemarljiv. Rukovodstvo kluba gradi novu halu sa 100000 mesta i to je verovatno i kec iz rukava za nekadašnjeg šampiona evrope.

Francuska košarka je u stalnoj ekspanziji. Reprezentacija se u 21. veku poosvajala medalja i proizvela sjajnu plejadu igrača. Ipak, čini se da je budućnost još svetlija, kako na nacionalnom polju, tako i gledano sa strana klubova. Monaku uskoro ističe licence, ali po saznanjima BasketNewsa to ne bi trebalo da predstavlja problem. Tim iz Kneževine je ozbiljan kandidat da osvoji Evroligu i nalazi se u povoljnoj poziciji za prednost domaćeg terena kroz Plej – Of. Zvezde poput Majka Džejmsa i Kembe Vokera upravo u Monte Karlu troše veteranske dane svoje karijere, a i ostatak sastava je visoko kotiran. Vlasnik je bogati ruski oligarh i bez obzira na poreklo, čini se da je u potpunosti osvojio simpatije borda Evrolige.

Što se tiče Pariza, glavni grad Francuske je verovatno i najrealnija lokacija koju će u svoju kolekciju pridodati najkvalitetnije evropsko košarkaško takmičenje. Igraju sjajno, dominiraju Evrokupom i na korak su od osvajanja navedenog takmičenja. Ukoliko preko Evrokupa uđu u Evroligu, na tome se neće zadržati, te je moguće da dobiju višegodišnju licencu. Ekipu koju su Parižani porazilii u polufinalu – London, kako stvari stoje, nećemo još određeno vreme gledati u eliti. Američka korporacija koja drži londonski klub ( Grupa 777) namerava da uđe i u fudbalske vode, pa je stoga verovatnije da košarka padne u drugi plan.

Za kraj, Asvel i Alba mogli bi da budu najveće žrtve Evroligine reorganizacije. U ovom trenutku, njihova budućnost uopšte nije garantovana, a kao ključni razlog svakako se uočavaju slabi rezultati godinama unazad. Postavlja se pitanje da li je moguće da još jedan tim iz Izraela pristupi Evroligi. Ipak, usled prisutnog stanja u Gazi i neizvesne pozicije, takva odluka zadržaće status upitne.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Pogledaj takodje..
Close
Back to top button
Admiral Bet