Projekti

Tradicija kao oslonac srpske košarke – primer Leskovca

Srpska košarka je ponovo u usponu. Naša zemlja ima dva predstavnika u Evroligi, reprezentacija se plasirala na Svetsko prvenstvo, možemo da se ponosimo dvostrukim MVP-ijem NBA lige. Ipak, da bi se aktuelni nivo održao pa onda i unapredio, svesni smo da se mora krenuti od baze, tradicionalnih košarkaških centara iz kojih treba da niknu i kasnije se profilišu neki novi Jokići, Micići, Bogdanovići…

FOTO: KLS/KK Zdravlje

Leskovac je tradicionalno sportski grad, naklonjen raznim sportovima ali se čini da mu je poseban deo identiteta izgradila košarka. Uspon Zdravlja formirao je tada veliki broj sjajnih košarkaša i lokalnih junaka, iznedrio nove generacije klinaca koji su košarku zavoleli više nego druge sportove, kroz nju odrasli, sazreli, sticali iskustva, prijateljstva, obogatili život. U vreme kad je sport ima socijalnu dimenziju više nego ikad, novi uspon ovog kluba je jedna od najboljih vesti koja je mogla da se čuje u sportskim krugovima na jugu Srbije. Sportski radnici i bivši članovi poželeli su da svom gradu i košarci vrate stari sjaj. Taj put nije lak ali od izazova nisu odustajali, u skladu sa novim tendencijama krčili su put kroz niže rangove do povratka u najviši u srpskoj košarci s namerom da najpre obezbede kontinuitet na tom nivou i strpljivo svoj projekat poguraju kroz još veće izazove.

FOTO: Fejsbuk/Vladica Jovanović

Na svoj način to važi i za Borac 016, mlađi leskovački klub koji u ovom trenutku nastupa u drugoj regionalnoj ligi istok i kao trenutno neporažen ima ambicije da se uzdigne u više rangove. Ovaj klub takođe vode nekadašnji lokalni asovi i predstavlja spoj mladosti i iskustva koji takođe treba predstaviti kao pozitivan primer.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet