EngleskaFudbalTransferi

Zašto Slot, (radikalne) promene na Enfildu, prvo pojačanje?

Izgleda da ćemo se baviti Redsima više nego što se očekivalo.

Ovog leta Liverpul okreće novi list. Samim tim što Jirgen Klop odlazi, a Majkl Edvards se vratio na čelo sportskog sektora, bilo je jasno da će se napraviti neka vrsta zaokreta. Prvi zadatak je bio pronalazak novog trenera i tu smo u par dana razmaka svedočili promeni u planovima. Arne Slot je dobio prednost u odnosu na Rubena Amorima, u međuvremenu su isplivale informacije kako je došlo do toga.

Portugalac je sam sebi skočio u usta i napravio grešku u koracima. Najpre je kritikovao medije, rekavši da je fokusiran na Sporting i nikakvih intervjua s drugim klubovima neće biti, da bi ga par dana kasnije kamere ulovile na sastanku sa čelnicima Vest Hema u Londonu. Najpoznatiji portugalski novinar, Pedro Sepulveda piše da je to bila taktika pritiska na Liverpul, ista nije urodila plodom, jer je Slot momentalno izbio u prvi plan. Holanđanin se brzo dogovorio sa Liverpulom, preostaje da se utanači obeštećenje Fajnordu.

Drugi razlog ovakvog obrta je čisto sportske prirode. Napredna statistika kaže da Amorimov stil igre više nalikuje onome čemu Liverpul teži, ali bi on tražio mnogo više učešća u transfer politici i moć odlučivanja, što povratkom Edvardsa na Enfild nije realno. Slot je drugačiji, trener koji se ne meša mnogo u odluke koje se ne tiču treninga i terena, fokusiran je na rad sa igračima, to više odgovara novom-starom direktoru.

Novost je da bi moglo da bude turbulencija unutar igračkog kadra. Edvards nije zadovoljan transfer politikom i igračima dovođenim u ove dve godine koliko je bio odsutan, što kod pojedinih stavlja neočekivane znakove pitanja. Možda je to pozadina aktuelnih trzavica oko Luisa Dijaza i javnih izjava njegovog oca da sanja odlazak u Španiju. Darvin Nunjez, Dominik Soboslaj i Rajan Gravenberh su izrazili nezadovoljstvo Klopovim odlaskom, smatraju da klub to nije izneo kako treba, kao i da su na neki način bili u magli, jer su došli s namerom da duže rade sa nemačkim trenerom. Za sada nema konkretnih priča o njihovom odlasku, ali postoje nagoveštaji kako skoro cela ta grupa igrača pristiglih u prethodne dve godine (osim Aleksisa Mekalistera i Vataru Enda), može da se iskoristi za prodaju i finansiranje pojačanje, tu spadaju još Ibrahima Konate i Kodi Gakpo. Možda se i najviše piše o Nunjezu u tom kontekstu, mada to su za sada samo nagađanja.

Kad smo kod pojačanja, sada treba videti kakve promene donosi odluka da Slot (izvesno) bude novi trener, ali nemačko tržište verovatno ostaje primarno. Pisali smo već o Omaru Marmušu, Maksimilijanu Bejeru, Pjeru Hinkapijeru, Džošui Kimihu pa i Džeremiju Frimpongu kao kandidatima, najpre bi mogao da dođe štoper.

U kratkom razmaku Đanluka Di Marcio i Santi Auna pišu o Vilijanu Paču. Od ranije se pisalo da je Ekvadorac neko koga bi mogli da vidimo u gornjem domu Premijer lige od leta, pominjali se Arsenal i Totenhem, izgleda da je brži Liverpul. Kako prenosi ovaj tandem novinara, otpočeli su pregovori sa Ajntrahtom i Pačovim zastupnicima oko transfera vrednog 65 miliona evra, Auna čak javlja da u Frankfurtu spremaju zamenu. 22-godišnji defanzivac se nazire kao prvi novajlija u novoj eri Redsa.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet