ABAEvrokupKošarka

Zoran Savić o pojačanjima, trenažnom centru, ciljevima…

Sportski direktor Partizana, Zoran Savić je u intervjuu za Mozzart sport između ostalog govorio i o trenažnom centru, pojačanjima, ciljevima crno-belih…

Partizan je ove sezone napravio velike promene u svom rosteru.

“Mi smo doveli deset novih igrača ove sezone. Najviše bih voleo da imamo najbolje mlade srpske igrače u Partizanu i da prepoznaju da je to mesto gde će da igraju i da im put ka NBA. Potrebno je vreme, ali radimo na tome i mislim da to igrači prepoznaju. Čitav klub je tako koncipiran i trener ima ideju da igraju mladi”.

Savić ističe trenažni centar kao jedan od primarnih ciljeva Partizana u budućem periodu.

“To je prioriret i od tada će se tek brojati određene stvari. Partizan mora da ima najbolje mlade igrače, da napravi respektabilnu akademiju. Zamenio bih dve-tri titule u ABA ligi za jedan trenažni centar. Da li to navijači mogu da shvate, to je druga stvar. Niko ne traži izgovore u tome što ima mlad tim. Pokušavamo da odigramo maksimalno sa tim mladim igračima i izgradimo identitet. Na dobrom smo putu”.

Redove crno-belih je nedavno pojačao Matijas Lesor i navijači se nadaju novim zvučnim imenima.

“Partizan mora uvek da razmišlja o poboljšavanju tima. Nismo razgovarali konkretno o pozicijama, ali moramo uvek da pratimo dešavanja u Evropi da bi u slučaju potrebe mogli da reagujemo”.

Ipak, veliki problem predstavlja situacija u NBA ligi gde je pandemija virusa korona naterala je ligu da timovima omogući pravo da potpisuju kratkoročne saradnje sa igračima, kako bi nadomestili sve veći broj izostanaka.

„Skoro je nemoguće dovesti igrača, posebno koji je igrao u NBA i došao u Evropu. Svi imaju želju da se vrate tamo. Timovi su pod Kovidom, aktiviraju igrače od po 40 godina kako bi popunili rostere, uzimaju pojedine koji nikada nisu ni mislili da će dobiti poziv“.

“Budžeti u NBA su takvi, da ako klubovi žele igrača – uzeće ga. Prošle godine je Real Madrid u tri meseca zaradio 11.000.000 evra na obeštećenjima. U Španiji je takav zakon da svako mora da ima izlaznu klauzulu, koja nije previsoka u odnosu na zaradu i može da je iskoristi kad hoće. Timovi pokušavaju da se zaštite tako što stave da klauzule budu po nekoliko miliona, ali na kraju to plate iz NBA. Zarada tamo je ogromna. Oni klauzulu za otkup draftovanih igrača sa 750.000 hiljada evra mogu da podignu na 5.000.000 i da ne osete, jer ne ulazi u seleri kep „.

Partizanov cilj je da otvori prostor za mlade nade.

“Mi kao klub moramo da pokažemo deci da će igrati. Niko nije izgubio utakmicu ako je pustio mladog igrača da igra prvih pet minuta. Ako Željko nema strah da ih pusti da igraju, ne znam zašto bi ga iko drugi imao. Bez obzira koliko imaju godina”.

Njima se ipak servira druga priča.

“Ima slučajeva kada roditelji kažu da je preveliki pritisak za dete da igra u Partizanu. Pa meni da je otac rekao kad sam odlazio u Jugoplastiku da mu je preveliki pritisak, verovatno više ne bih razgovarao sa njim. Deca su sad u 18 godina nezrelija nego ranije. Nisu ni fizički spremna. Najbitnije je da igrač radi dobro i da ima želju”.

Partizan je na dobrom putu da se vrati na staze stare slave, ali to neće biti nimalo jednostavno.

“Nisam ni jednog trenutka pomislio da će biti lagano. Od svih tih trofeja, Željko nijedan nije lagano osvojio. Moraš da se pomučiš, da imaš kvalitet i dobro radiš. Znamo kakav je naš mentalitet. Nismo rođeni u Švici. Mene ovde tretiraju kao da sam rođen u Švedskoj, a ne u Bosni. Kao da je došao visoki plavi Šveđanin. Hoće da kažu sve kod nas funkcioniše fantastično, ali očigledno ima stvari koje ne funkcionišu. Ja sam dosta kritičan oko igrača, sistema jer mislim da moramo da napredujemo“, završava Savić.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet