ABAKošarkaVESTI DANA

Zvezda protiv „nacionalnog ključa“ za sudije: Predlažemo sledeće…

Prethodnih dana je najpre košarkaški klub Partizan zatražio od ABA lige da se reaktivira pravilo „nacionalnog ključa“ za sudije, odnosno da nijedan od arbitara koji bude delegiran ne sme da bude iz država iz kojih su klubovi koji igraju tu utakmicu, a zatim je to učinila i ekipa Budućnosti.

Ipak, šampion Jadranske lige, Crvena zvezda je protiv uvođenja ovog pravila.

Zvezda se ne slaže s vraćanjem „nacionalnog ključa“, „zbog nekakvog ‘unapređenja’ koje „zapravo vraća Ligu dva koraka unazad na ovom polju, i otvara mnogo više pitanja nego što daju odgovora, a o mogućnosti eventualnih mešetarenja pojedinaca i da se i ne govori„, – navodi Mozzart sport.

Crveno-beli su, kako dalje navode, „poučeni i iskustvima iz prethodne dve sezone kategorički protiv pomenutog predloga“. Umesto toga predlažu „mnogo konstruktivniji pristup koji već jednim delom implementiran u takmičenje.“

Prilikom delegiranja predlažemo mogućnost svrstavanja sudija u 3 ili 4 grupe (ako je jedinstvena lista za ABA 1 i ABA 2 ligu). Svakom sudiji bi se dodelio broj, a delegiranje bi se vršilo žrebanjem u kancelariji Lige u Beogradu. Žreb bi organizovao sportski direktor Lige Milija Vojinović, dok bi svi pratili prenos preko YouTube kanala ABA lige, a svi zainteresovani predstavnici klubova mogu i lično da prisustvuju žrebu„, predlaže Zvezda.

Za svaku utakmicu bi se žrebom izvlačio po jedan sudija iz svake grupe, a sudije koje bi eventualno bile zauzete, ili iz opravdanih razloga ne mogu da sude, bile bi izuzete iz žrebanja za to kolo. Utakmice bi se unapred kategorisale po težini. Kategorizaciju bi radili komesar za suđenje Dožai i sportski direktor Vojinović. Za takozvane teže i utakmice ‘visokog rizika’ morala bi da budu delegirana najmanje dvojica, a ukoliko je potrebno i sva trojica arbitra iz 1. kvalitetne grupe.

Zvezda predlaže i da prelazak sudija iz jedne u drugu kvalitetnu grupu u toku sezone bude moguć i da zavisi isključivo od dobijenih ocena tokom takmičenja.

Još jedan detalj koji je od izuzetne važnosti je i da – sudije koje u domaćim ligama nemaju dovoljan broj utakmica ne budu u mogućnosti da se nađu na listi ABA lige, a ista sankcija bila bi predviđena i za delegate. Kao klub smatramo da uvođenje ‘nacionalnog ključa’ u delegiranju sudija predstavlja veliki korak nazad za ABA ligu i otvara mogućnost za brojne nepravilnosti koje neće doneti dobro regionalnom takmičenju. Posebno smo začuđeni činjenicom da tokom prethodnih, a posebno prošle sezone, nismo čuli nikakve primedbe po ovom pitanju, posebno oko kvaliteta suđenja i nacionalne pripadnosti arbitara koji su sudili utakmice ABA lige. Po tom pitanju smatramo da Zvezda ima daleko više razloga za nezadovoljstvo, posebno što smo sticali utisak da su pojedini klubovi imali sve pogodnosti svojevrsnog ‘nacionalnog ključa’ koji bi sada da ukidaju! Smatramo da svi moramo da se držimo određenih principa koje smo postavili kao liga i takmičenje, a ne da ih menjamo iz sezone u sezonu, ili kako se pojedincima prohte…„, navodi se u pismu koje je Zvezda uputila regionalnom takmičenju.

Autor: K.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Back to top button
Admiral Bet